”Jag är inte bara mamma…”

En presentationsövning som handlar om våra roller. Vi är ju inte bara arbetskollega/kurskamrat/mamma, utan har alla flera olika roller  i vårt liv. Allt beroende på i vilket sammanhang vi befinner oss. Vi kan se de olika rollerna som pusselbiter av den unika helhet man är som person.

Övningen kan passa bra då man skall jobba vidare inom ämnen som värdegrund, bemötande, diskrimineringsfrågor… Eller när det handlar om att lära känna varandra, jobba med gruppens utveckling… Övningen kräver lugn och ro och tar lite tid.

Be deltagarna att rita en bild av sig själv. Runt omkring figuren skriver man upp alla olika sätt man kan komma på som man kan presentera sig själv på dvs alla roller man har. Exempelvis man/kvinna, son/dotter, bror/syster, dansare, skilsmässobarn, singel, halvsvensk, stockholmsbo, 80-talist osv.
Enkel presentation: Varje person visar sin bild för de andra och presenterar sina roller.
Fördjupad presentation: Förutom ovanstående får man också tänka efter och markera hur man känner inför de olika rollerna och berätta hur det kommer sig att man har den rollen, varför man hamnar där. Har man valt rollen själv eller har man”fått” den från andra? Vissa roller är ju mer självklara än andra och så tydliga att de flesta i gruppen redan sett att man har den, medan andra kan vara oväntade och väcka nyfikenhet. I vilket fall gör övningen att bilden av varje person blir tydligare och mer komplett och mångdimensionell. Spännande att se vad som döljer sig bakom våra Mona Lisa-leenden…


2 Comments on “”Jag är inte bara mamma…””

  1. Annika Widmark skriver:

    Vi körde den här övningen vid en uppstart av ett nytt team, och det funkade riktigt bra! Vi gjorde den kortare varianten, med uppmaningen att se till att använda resultatet som samtalsämnen på fikapauser och i vardagen framöver. Det dök upp mycket spännande som vi inte visste om varandra!

    • Marie skriver:

      Vad intressant! Bra med uppmaningen att fortsätta samtala! Vad vore vi på våra arbetsplatser utan goda relationer… 😉


Kommentera