Antingen eller!

Den här metoden kan användas som en ”lära-känna-övning” under en längre träff ex. konferens eller kurs. Kan passa i början, precis före lunchavbrott, eller som energizer under dagen. Ger snabbt energi i rummet eftersom alla aktiveras och ger ofta många skratt – beroende på innehållet förstås! Det är också en bra metod för att ta upp olika attityder och värderingar inom något tema. I så fall anpassas innehållet till detta. Metoden kan då användas som ”en starter” på temat, och följas upp med exempelvis ett grupparbete eller dialog i grupper utifrån några bestämda frågor.

Så här går det till: Deltagarna står i en lång kö med näsorna riktade mot ledaren. Ledaren läser upp antingen-eller-påståenden och deltagarna måste välja ett av alternativen, även om det ibland handlar om två dåliga. Man visar vad man väljer genom att ta ett kliv åt höger för det första alternativet och ett kliv åt vänster för det andra. Det ena eller det andra, det går inte att stå i mitten och välja båda två! Tips: Berätta innan att man inte behöver motivera sitt val efter övningen (om exempelvis temat är lite känsligt på något sätt.)

Antingen- eller-påståendena kan förstås variera efter temat för konferensen/träffen/kursen. Du fyller dem med det ämne som är lämpligt. Det kan vara roligt om de är ”up to date” och handlar om nya företelser i samhället, senaste nyheterna, att de följer säsongen.

Exempel på antingen-eller-påståenden:
Den bästa sensommarfesten är förstås…. kräftskivan – surströmmingsskivan
Om jag måste välja firar jag helst…. födelsedag – julafton
Jag skulle helst…. tatuera mig – pierca mig
Om jag inte bodde i Sverige skulle jag helst bo i…. Danmark – USA
Om jag inte jobbade med det jag gör idag skulle jag…. starta egen städfirma – jobba på Willys
Jag vill helst bli uppvaktad med…. rosor och en specialskriven kärlekssång – bli bjuden på middag på en fin restaurang
Om jag var tv-programledare skulle det vara för…. Allsång på Skansen – Fångarna på fortet
Jag går hellre på… bio än på teater
Om jag fick välja skulle jag hellre… få högre lön – kortare arbetstid
Människan är i grunden… god – ond
I framtiden vill jag helst bo i en trång liten lägenhet i innerstan – i ett hus på landet med egna höns


2 Comments on “Antingen eller!”

  1. Elin skriver:

    Tack för att du delar med dig så generöst med ditt material. Toppen!! Det kommer till stor nytta i mitt arbete som lärare.


Kommentera