Att vägledas av ett citat

För några år sedan var jag på en konferens i jobbet. En av talarna under de två konferensdagarna sa en sak jag aldrig glömmer. Jag minns faktiskt inte vad han pratade om utöver detta… Vet inte om det innebär att allt det andra var utan substans, det var säkert jättebra. Men, det kanske var denna enda mening som jag minns, som stannade kvar hos mig, som jag behövde höra…..? Så här sa han (ungefär):

”När du möter en annan människa, fundera då på detta: Vad kan jag göra för att denna människa ska bli mer framgångsrik i livet?”

För mig ger detta citat tankebränsle. Jag får såå många tankar kring bemötande, hur vi är mot varandra, vad vi gör för varandra, vad vi säger och inte säger, HUR vi säger det vi säger, vad vi tänker om varandra….

Blir en människa mer framgångsrik i livet om jag i mötet med personen ignorerar henne/honom? Om jag skäller ut efter noter? Om jag på restaurangen struntar i att påpeka att lunchmaten som serveras är kall? Om jag inte orkar ge feedback till en vän? Om jag är en riktig curligmamma och gör allt för mina barn – blir de mer framgångsrika i livet då?

Om jag bara skulle tänka på mig själv, så kanske jag i många fall skulle avstå från att ge en annan människa feedback.  T ex om jag har retat upp mig på ett dåligt bemötande eller beteende. Antingen kanske jag tänker: Äh, jag orkar inte… Om den där människan nu vill göra så där så är det väl hennes/hans ensak… Eller så blir jag arg och vill skälla ut personen ifråga, eller hämnas, vara elak tillbaka…

Men om jag tror att jag faktiskt kan bidra, då kräver det ett mer osjälviskt beteende från min sida. Vad kan jag göra för att denna människa ska bli mer framgångsrik i livet?
Behöver personen en vän? Ett gott råd? En kram? En klapp på axeln? Ska jag ge av min tid?
Jag funderar ett par varv extra innan jag ger feedback till någon. Jag tänker: Är det här rätt feedback att ge till denna person, kommer han/hon att bli mer framgångsrik om jag säger detta? Är det lagom mycket – inte för mycket eller för lite – att ta emot? Jag väger orden på guldvåg…

Hur tänker du kring detta?Kommentera