Värderingstips

Tipspromenad är ju en välkänd aktivitet som kan användas på många sätt både utomhus och inomhus. Det vanligaste är väl att frågorna är i form av kunskapsfrågor, men de skulle också kunna vara värderingspåståenden som inte har några rätt eller fel.

Om man använder sej av värderingspåståenden blir svarsalternativen ja, nej eller kanske. När man använder metoden på detta vis är man inte ute efter kunskaper utan efter tankar, funderingar, reflektion. Efter genomförd promenad kan deltagarna sätta sig två och två eller i mindre grupper (beroende på hur många ni är) och samtala om de alternativ de valt. Eventuellt kan uppdraget vara att komma överens om en gemensam tipsrad.
Efter att deltagarna reflekterat tillsammans i mindre konstellationer kan man avsluta med en redovisning/reflektion i storgrupp. Låt grupperna dela med sig av tankar och åsikter. Om du har med frågor som är faktabaserade lämnar du förstås ut rätt svar efter att deltagarna diskuterat de olika alternativen.

Inspiration till att skriva värderingspåståenden hittar du här, här, här och här.


One Comment on “Värderingstips”

  1. Marie skriver:

    Hej!

    Ledsen, gamla länkar…
    Jag gissar att jag länkade till andra övningar som har påståenden. Innan jag hinner fixa länkarna kan du skriva ordet påståenden i sökrutan på sidan, då kommer du till de andra övningarna. Hoppas du kan hitta inspiration på så sätt!
    Marie


Kommentera