Ut med det gamla – in med det nya!

Så här i slutet av året vill jag dela med mig av en metod  som gör det lättare att fokusera på nya mål och lämna det gamla bakom sig. Metoden lånar jag av Liselotte Norén, som också är den som träffade den gamla mannen i Asien, närmare bestämt i Thailand på gränsen till Burma, för många år sedan. Så här säger Liselotte:

”Vi har en nyårstradition i vår familj som jag gärna delar med mig av. Jag tror på att summera, utvärdera och reflektera och har under många år haft nyårsnoja över allt som jag inte hunnit med.

För ganska länge sedan träffade jag en gammal man i Asien som stod vid en stor brasa och slängde in färgglada papper. Han såg mycket missnöjd ut och slängandet var både bestämt och ilsket. Efter en stund var lapparna slut och han satte sig ner och började skriva nya. Jag stod där en stund och funderade och iakttog att mannen nu verkade både nöjdare och gladare. Efter en stund vinkade han på mig och frågade om jag ville låna några papper. Jag fick då förklaringen till vad – och hur – han gjorde. Den gamla högen var allt han var missnöjd med och som han nu eldade upp för att slippa lägga det på tallpinnevagnen som en belastning och ha kvar i bagaget. Det hade varit en stökig tid för honom därav den missnöjda och ilskna minen. Nu satt han i godan ro och önskade sig nya saker och med eldens kraft skulle de förverkligas.

Vi gör också en brasa varje nyårsafton och slänger i det vi inte gillar med det gågna året i elden. När barnen var små så ritade de teckningar, nu gör de som vi stora, slänger in papperslappar eller flygplan. Sen byter vi fokus och önskar oss nya saker för det nya året. På så sätt har vi rensat ut det gamla året och samtidigt satt mål för det nya.”

En underbar tradition – och metod – som i alla fall jag ska prova i år.

Vill förstås passa på att önska alla en underbar nyårsafton – med både gamla och kanske nya traditioner – och ett Gott Nytt År! Jag vet att en hel del av det nya jag ska önska mig och sätta mål för har med Metodbanken att göra… 🙂
Häng gärna med mig på resan!


3 Comments on “Ut med det gamla – in med det nya!”

 1. Lasse Frisk skriver:

  Tack Marie för alla fina metoder som du bjuder på här! Gott Nytt År…hälsar Lasse

 2. Marie Svedberg skriver:

  En metod så bra som någon! Got Nytt År till dig också! 🙂

 3. maria olsson skriver:

  De nya lapparna, med önskemål för det nya året, sparades de, eller eldades de oxå upp av honom, o dig?

  Mvh Maria


Kommentera