Nytt år – nya metoder!

Jag roade mig härom veckan med att ta en titt på Språkrådets nyordslista 2011. Ett av orden väckte mitt intresse lite särskilt, nämligen Knytkonferens. Så här beskrivs det:
”Konferens där man inte planlagt programmet från början utan där deltagarna var och en bidrar med sitt föredrag precis som på ett knytkalas.” Låter spännande och demokratiskt i mina öron!

Efter lite surfande lär jag mig att begreppet ”knytkonferens” myntades 2011 under WebCoast (en knytkonferens med temat ”Kommunikation på internet) som det svenska alternativet till ”unconference”.

Om jag skulle arrangera skulle jag tänka så här:

Som vid alla konferenser är det viktigt att boka bra och lämpliga lokaler – eftersom flera föredrag och workshops ska pågå samtidigt behövs flera mötesrum. Det behövs även trevlig miljö för pauserna mellan föredragen.

Att i god tid kommunicera ut till alla deltagare att det är en knytkonferens,dvs att alla som vill är välkomna att bidra till programmet- individuellt eller tillsammans med någon eller några. Det kan innebära att leda en workshop, hålla ett föredrag, bjuda in till ett dialogforum om ett särskilt ämne m.m. Det är alltså upp till deltagarna själva att tänka vad de kan bidra med för att göra knytkonferensen till en bra och inspirerande konferens. Har man någon specialkunskap som inte alla andra har? Finns det något ämne man vill ha dialog ikring? Det måste förstås finnas en vilja att dela med sig på detta ”knytkalas”!

När det är dags för knytkonferensen möts man av ett tomt schema, och konferensen inleds med att alla som tänker bidra bokar in sina föredrag/workshop (enkelt pass 20 eller dubbelpass 40 minuter). Vid en stor knytkonferens kommer det att pågå flera föredrag samtidigt – för att så många som möjligt ska kunna både tala och lyssna.

Varje deltagare bestämmer sedan själv vilka föredrag man vill lyssna på. Med jämna mellanrum är det pauser inlagt i schemat, så man kan ta en fika, umgås och nätverka med andra deltagare.

Fördelar: På det här sättet uppmuntras alla att våga berätta om ett ämne som de kan bra, även de som inte brukar stå i centrum. En knytkonferens tar tillvara deltagarnas kompetens och engagemang. Programmet skapas av den kunskap som deltagarna själva har och det de efterfrågar. Deltagarna är själva knytkonferensen! Visst vore det spännande att få delta i en knytkonferens!


One Comment on “Nytt år – nya metoder!”

  1. Lasse Frisk skriver:

    Bra Marie! Inspirerande att läsa dina metoder! 🙂


Kommentera