Lite tankar om personlig effektivitet och om vad som är viktigt här i livet

För en tid sen höll jag en workshop på temat personlig effektivitet. Ett spännande ämne! Är jag själv en förebild? Ja… hoppas det! Jag kan vara väldigt effektiv och få mycket gjort när det handlar om något jag gillar att göra. Det som är roligt är lätt att avsätta tid för! Men även om det är roliga saker kan det bli för mycket och man måste välja vad man ska börja med. Hur vet man då att man prioriterar rätt saker?

Syftet med workshopen var att få prova på olika verktyg/metoder för att på ett bra sätt planera och hinna med sina arbetsuppgifter. Detta gjordes bl a genom att vi i en övning identifierade våra tidstjuvar men även delade goda vanor med varandra och lyfte fram framgångsfaktorer. Vi var överens om att det är viktigt att ta ansvar för sin egen effektivitet. Att ha självkännedom och veta vad som påverkar mig och hur effektiv jag kan vara är en bra start. Jobbar jag bäst på morgonen eller kvällen? Kan jag anpassa min arbetstid efter detta? Behöver jag lugn och ro för vissa arbetsuppgifter – hur skapar jag i så fall det?

Som start- och presentationsövning fick deltagarna fundera ut och presentera en förebild inom personlig effektivitet. Någon de känner… Varför är denna person en förebild? Vilka är framgångsfaktorerna? I turordning fick deltagarna berätta om sin vän, och vi fick upp ett antal gemensamma nämnare för hur man kan vara effektiv. Nyckelord som kom upp var: struktur, sätta gränser, ha energi, en sak i taget, avsätta tid för det viktiga först m.m. Dessa nyckelord kom att genomsyra hela workshopen.

En av metoderna som deltagarna fick prova på är en klassisk metod att använda vid prioritering. Jag har beskrivit den här. För det är ju HUR vi använder vår tid som avgör om vi får något gjort eller inte. Vi har alla samma antal timmar, 24 timmar på ett dygn, 168 timmar i veckan – varken mer eller mindre. Man hinner inte allt man vill, måste, borde. Vi hinner det vi prioriterar. Prioriterar man inte aktivt själv så gör någon annan det åt dig. Varje person äger sin egen tid. För att illustrera läste jag även denna berättelse för deltagarna. Den är inte ny, men bra! Den ger oss perspektiv på saker och ting och vi påminns om vad som är det viktiga i livet. För att just påminna mig så har jag en post it-lapp på min dator med följande frågor:

Vilka är ”golfbollarna” i mitt liv? Behöver de ha mer utrymme? Hur ska jag göra för att ge dom det?
Vilka är småstenarna? Får de lagom med utrymme?
Vad representerar sanden i mitt liv? Kan jag ta bort eller minska ner på dessa saker?
Är det kanske dags för en fika med en kompis? 😀

Vi hade flera symboler under workshopen – det är ett bra sätt för hjärnan att komma ihåg alla goda råd. Till exempel: Hur äter man upp en elefant? – En bit i taget! Elefanten = den där stora tunga jobbiga arbetsuppgiften som verkar så svår att ta tag i… Det rådet handlar förstås om att bryta ner en stor uppgift i mindre delar, och ta en sak i taget! Att helt enkelt börja någonstans!
På-skriv-om jobbiga arbetsuppgifter så finns ytterligare en uttryck (med djursymbol!) som lär oss hur vi ska ta itu med dem: Svälj den fulaste grodan först! Jobbiga uppgifter som vi inte tagit tag i kan ligga och störa oss undermedvetet och ta vår energi. T ex ett samtal som vi borde ta med någon, arbetsuppgifter som är tråkiga… Att gå omkring och fundera över det man borde göra men inte har gjort sänker motivationen och därmed produktiviteten. Dessutom kan man få ont i magen och känna sig stressad. Känner du igen dig? Jämför detta med känslan att faktiskt ha tagit tag i den där gamla surdegen, ”ha svalt den där fula grodan” – så skönt det känns när det är gjort! Alla de andra grodorna kommer att glida ner så mycket lättare efter detta! 🙂

En annan illustrerande berättelse som jag läste var den om att slipa yxan. Hur effektiv är man om det enda verktyg man har är en gammal slö yxa! Vi behöver se till att ha bra redskap och tid för återhämtning. Det är en lönande investering! Har du några slöa yxor i ditt liv som du behöver slipa?

Vi pratade också om ”Good enough” och om att släppa perfektionskraven och vara nöjd med det man faktiskt åstadkommit. Det finns mycket att vinna på att spana efter och lyfta fram framgångar istället för att haka upp oss på det som gick mindre bra. Kan vi göra mer av det som fungerar? Vi är också varandras arbetsmiljö – kan vi hjälpa varandra att bli mer effektiva och må bra på arbetet? Ett sätt att få koll på balansen i livet är att använda sig av den här metoden.

För att inte workshopen skulle falla i glömska och alla god råd och bra idéer bli oprövade så fick deltagarna en sista uppgift, nämligen att under en stund reflektera över ”Mitt första steg till förändring – hur ser det ut?” Var och en fick bestämma sig för något de ville göra för att förbättra och effektivisera sitt arbetssätt, och skriva ned det på ett papper. Detta första steget till förändring skulle vara väldigt konkret och de fick också planera in när de skulle göra detta.

När vi planerade upplägget för workshopen hoppades vi att deltagarna skulle gå därifrån med nya idéer kring hur man kan jobba effektivt och hur man kan känna sig nöjd med det man gör. Har du som läser det här fått någon ny idé av det här inlägget? Eller har du ytterligare ett tips att dela med dig av? Skriv gärna en kommentar!


3 Comments on “Lite tankar om personlig effektivitet och om vad som är viktigt här i livet”

 1. Anna skriver:

  Så bra skrivet Marie! Jag tycker själv att man hela tiden får fundera över – Vad är viktigt för mig? – Vad är det jag vill uppnå? För mig är det att ha tid med min familj och se mina barn växa upp som är viktigast. Meeen i glädjen att ha hittat ett yrke som inte ens känns som ett yrke eftersom det är så kul, glömmer man lätt bort sig. Jobbet får inte ta över livet! Det ska vara ett komplement till det!

 2. pull ralph lauren…

  Hello there, I found your net web site through Google at the exact same time as searching for a comparable matter, your site arrived up, it looks great. I have bookmarked it in my google bookmarks….

 3. ralph lauren skriver:

  ralph lauren…

  I value the article.Really looking forward to read more….


Kommentera