Morgonutvärdering i familjen

Tips kring hur man får ihop alla pusselbitar i livet på bästa sätt kan man väl aldrig få för mycket av?
Den här metoden kan användas för att få ordning på morgonkaoset i en familj. Ni vet, de där stressiga morgnarna när alla ska hinna bli klara med frukost, få på sig kläder och få med sig rätt saker innan man ger sig iväg till dagis, skola och jobb.
Hur ska man få trötta små och stora barn – och vuxna – att vilja göra sitt allra bästa för att allt ska gå smidigt?

Gör så här:
Sätt upp en skrivtavla med kritor i hallen. Rita upp 5 kolumner, en för varje vardag. Gör en rad för varje familjemedlem.
Varje morgon när man lämnar huset skall nu utvärderas med en glad eller ledsen gubbe. Varje familjemedlem ska alltså rita sin bedömning av hur morgonen varit. Genom att man ritar kan även mycket små barn vara med och tycka till.

image
Vid veckans slut utvärderar man och pratar om varför man ritat glad eller ledsen gubbe, så man vet vad som fungerar bra och vad som behöver förbättras i familjens morgonrutiner.
För att öka motivationen kan man sätta upp ett mål, till exempel att när alla i familjen har ritat glada gubbar fyra av veckans fem vardagar så blir det extra gott fredagsmys.

Metoden fick jag berättat för mig när jag föreläst för ett gäng adepter i ett mentorprogram. De var alla chefer OCH småbarnsföräldrar…Kommentera