Hur man redovisar grupparbeten samt gör utvärdering i storgrupp på nolltid

Idag när jag jobbade med en stor grupp (drygt 60 pers) höll vi på att hamna i blädderbladsdöden… Ni vet, grupparbeten som redovisas genom att grupperna skriver på blädderblad och sedan tejpar upp på väggen. Så långt är ju ok, men när sen 10 grupper ska redovisa för de andra vad de kommit fram till… Det tar lång tid och blir lätt tråkigt med mycket upprepningar. För att inte hamna där hittade jag på denna metod: 1 1 1 1.
Grupperna fick 1 minut på sig att bestämma 1 person som fick redovisa 1 av sakerna på max 1 minut. De utvalda fick kliva fram och ställa sig vid de upptejpade blädderbladen och redovisa en i taget, jag höll stenhård koll på tiden och när 1 minut gått sa jag: tack så mycket… Det gick alldeles utmärkt! Det tog alltså sammanlagt 11 minuter!
Alla blädderblad fotades också för att resultatet lätt skulle kunna tas med hem och jobba vidare med.

Sist på dagen gjorde vi en rolig och snabb utvärdering genom att använda gratistjänsten på mentimeter.com. Det bygger på att deltagarna har med sig sina smartphones, så de kan gå in på nätet och besvara den eller de frågor jag skrivit in. Om någon inte har mobil eller tycker det verkar svårt (det är enkelt, men lite nytt..) så går det att lösa med lite samarbete genom att kompisen bredvid lånar ut sin lur eller svarar två gånger. Det var så roligt att se hur alla de inskickade svaren poppade fram på storskärmen! Rekommenderas!
Här ser ni en liten del av svaren på frågan ”Hur var dagen?”:
utvard


2 Comments on “Hur man redovisar grupparbeten samt gör utvärdering i storgrupp på nolltid”

 1. Jessica Pihlström skriver:

  Jätteintressant att höra ang. 1-minutersredovisningen måste jag säga 🙂 Men hur funkar det där med utvärderingen? Det vill jag gärna höra mera om.

  • Marie skriver:

   Hej Jessica!
   Mentimeter.com har en gratistjänst där du kan skriva in en fråga – eller flera – och bestämma på vilket sätt deltagarna ska kunna besvara den. Om de t ex ska göra en skattning eller skriva fritext. Om de ska kunna svara flera ggr eller inte. När du registrerat en fråga genereras en kod/lösenord, som du ger deltagarna. De ska sedan med smartphone eller dator gå till sidan: govote.at, där de ska skriva in koden/lösenordet. De är då inloggade på rätt fråga och kan ge sitt svar. Direkt efter att varje deltagare svarat växer resultatet fram på skärmen. Och visar du den på storbild så ser alla hur staplarna växer alt. vilka ord man beskriver dagen med.
   När utvärderingen/omröstningen är klar så kan du välja att dela resultatet – du får då en länk till resultatsidan, som du t ex kan skicka till de som vill ha informationen. Vi gjorde också en skärmdump för att få en bild av sammanställningen. Lycka till! /Marie


Kommentera