LEGO, hur är läget?

1250
En klassiker att ha i åtanke i inledningen av ett möte är LEGO. LEGO står för: Läget, Eftertanke, Glädjeämne och Orosmoln. Med hjälp av denna metod ”checkar ni in” i mötet på ett bra sätt. Deltagarna får också träning i att dela med sig och vara öppna mot varandra. Ett bra sätt att starta en arbetsdag, avrunda en vecka, att använda vid projektredovisningen eller att ha som stående punkt på ett månadsmöte.

Gör så här:

Varje deltagare har papper och penna, och skriver ner rubrikerna i LEGO på ett papper.

Läget?
Eftertanke?
Glädjeämne?
Orosmoln?

Därefter skriver varje person något under varje rubrik.

När alla är klara gör ni en ”LEGO-runda” där var och en berättar vad den skrivit under varje bokstav/rubrik.

Läget är den enda bokstaven som kan kopplas till privatliv (helt enkelt svaret på ”Hur är läget?”) resten skall kopplas till uppdraget eller arbetsuppgiften.

Tips: Passar bra i mindre grupper eftersom det kan ta lite tid. För att ha koll på tiden kan ni sätta en gräns, till exempel att de har 5 minuter att skriva ner något innan ni går laget runt. Är ni en stor grupp kan avstämningen ske i varje team istället.


2 Comments on “LEGO, hur är läget?”

 1. lindaslillaLind skriver:

  Tack för en jättebra sida! Jag har nyss uttäckt den och inser att denna kommer att ge mig massor. Jag gillar LEGO-modellen och kommer säkert att använda den men först behöver jag få reda på vad som menas med eftertanke? Vad ska komma in under den bokstaven?

  • Marie skriver:

   Hej! Vad roligt att du hittat matnyttiga saker här på Metodbanken! Eftertanke = reflektion, återspegla, tänka, tänka efter, något personen funderar på som inte stämmer in under de andra rubrikerna.
   Så tänker jag! Lycka till/Marie


Kommentera