Om metoderna

Under åren har jag samlat på mig ett stort antal metoder och övningar och fyllt på i min egen verktygslåda. Nu har jag valt att publicera denna samling i en bank på nätet – Metodbanken – öppen för dig att botanisera i.

Varmt välkommen till Metodbanken!
Marie


Metod
är detsamma som tillvägagångssätt, strategi eller teknik för att gå från en punkt till en annan.

Metoderna i Metodbanken är enkla, kreativa, vanliga, unika, kluriga, roliga – det finns något för alla syften och behov. Här får du tips och verktyg för att leda möten mer kreativt. Här finns effektiva och roliga övningar för teamutveckling. Här finns inspiration för personlig effektivitet och personlig utveckling. Det finns en stor samling av tänkvärda citat och berättelser att botanisera i. Du får veta vad du ska tänka på när du arrangerar en konferens, utbildning eller teambuilding. Här finns praktiska råd i hur du leder en effektiv workshop för att nå det syfte och det mål du har. Du kan läsa artiklar som ger teori, bakgrund, sammanhang och insikt i mänskligt beteende.

Min ambition är att Metodbanken är stället dit du återkommer för att tanka inspiration och hitta metoder och övningar för att fylla på i din egen verktygslåda – oavsett om du är chef, projektledare, lärare, ungdomsledare, organisationskonsult eller något annat.

Eftersom det är svårt att spåra uppkomst av metoder och övningar, så har jag valt att mycket sparsamt hänvisa till källor. De allra flesta metoder har jag stött på mer än en gång, i olika sammanhang och med lite olika upplägg. Men det är ju det som är det kreativa med metoder – de kan förändras och formas allt efter syfte och behov. De flesta som publiceras här är beskrivna av mig – efter mina erfarenheter av att använda dem. Hoppas att du hittar något matnyttigt!

Har du stött på en metod och har en erfarenhet av hur den kan användas är det fritt fram att lämna en kommentar och berätta om det! Vill du bidra med en metod som du tycker saknas i samlingen, maila gärna: marie.metodbanken@gmail.com


16 Comments on “Om metoderna”

 1. Monica Utterdahl skriver:

  Vilken guldgruva! Tack för att du delar med dig så generöst!

 2. pär cederholm skriver:

  tack snälla för kanonfina råd till övningar!! jag har haft stor nytta av detta!
  mvh/Pär C

 3. Fantastiskt bra källa till mycket användbara övningar!
  Använder dem hela tiden i mina föreläsningar, som samtalsledare och i utvecklingssyfte.
  Stort tack!

 4. Elisabet Hägglund skriver:

  Hej! Ska hålla ett stort möte imorgon då det lär finnas dolda konflikter i personalgrupperna. Googlade på metod för konflikthantering och möte, hittade denna underbara sida och vill tacka så hemskt mycket för tips och goda råd:-)

  • Marie skriver:

   Oj vad roligt med positiv feedback! Vad gäller konflikthantering har jag mer ändå i mina ”gömmor” som ännu inte hamnat på Metodbanken, så hittar du inte vad du letade efter så får du skicka mig ett mail!
   Varm hälsning/Marie

 5. Maria skriver:

  Jättebra, hoppas du fortsätter med denna!

 6. Viktoria skriver:

  Vilka bra idéer du så generöst delar med dig! Jag är relativt ny på jobbet som HR-chef och har behov av att samla olika typer av grupper, då är det toppen med alla dina övningar!
  /Viktoria

 7. Kim skriver:

  Återkommer alltid till den här sidan. Det är så bra att få till sig olika metoder som jag har så stort behov av i mitt arbete. Tack!

 8. Jessica skriver:

  Fantastiskt att hitta hit. Letar övningar till en kundbemötande utbildning och hamnade här. Stort tack för att du delar med dig! Hoppas det fylls på med med allt eftersom.

 9. Åsa Winqvist skriver:

  Vilken guldgruva du skapat!

 10. Tack snälla för din generositet! Har varit teaterledare i olik sammanhang länge och blivit lite trött på mina övningar. Nu fick jag lite nya inputs! Tusen tack!

 11. Maarit skriver:

  Varmt tack för att Du upprättat denna metodbank. Nytt och inspirerande och de passar min stl att hålla kurser på -perfekt!!. Att genom olika metoder få deltagare att erfara och uppleva temat utvecklar kursinnehållet. Jag är väldigt glad för detta!

 12. Christina ingelsten skriver:

  Fantastisk metodbank! Stort tack för generositeten. Jag letar efter en övning jag gjorde en gång där man skulle vara i par och rita av varandra utan att lyfta pennan. Därefter på ngt sätt presentera den andre för gruppen. Det var en inledande presentationsövning. Känner du till den och har en instruktion? Maila gärna isf.
  Med vänlig hälsning, christina

  • Marie skriver:

   Tack för din feedback och för frågan! Så klart ska denna övning finnas här på Metodbanken, jag åtgärdar det genast.


Kommentera