top of page

Öka arbetsglädjen när du tappat lusten

Tänk dig hur barn sprudlar av livsglädje och så plötsligt "Ääääeee" berättar de, hur tydlig som helst, att det är något de behöver.


På samma sätt är det för oss vuxna. Det som hindrar oss att uppleva arbetsglädje är ofta mänskliga behov som inte är tillgodosedda.


Utmaningen är att bli medveten om vad det är du behöver. Stanna upp, lägg yrkesrollen åt sidan för en stund och ta hand om det som hindrar dig ifrån att ha tillgång till din naturliga livskraft och glädje.


  1. När du tappat sugen, gör så här: Sätt dig ner, slut ögonen och ta några djupa andetag. Ta god tid på dig.

  2. Fråga dig själv: "Vad känner jag just nu?". Om svaret blir ett ord som förutsätter att någon annan har gjort något mot dig som missförstådd, utnyttjad, avvisad eller nonchalerad, så fråga dig själv: "Och hur känns det?" tills du når en ren känsla - ett tillstånd som inte kräver någon annans handling och därigenom inte heller gör dig till ett offer för vad någon annan sagt eller gjort. Exempel på sådana känslor är ledsen, arg, rädd, förbannad, förvirrad, och ensam.

  3. Upplev den känslan, bli ett med den och fråga dig själv: "Vad behöver jag just nu?". Kanske blir svaret trygghet, öppenhet, värme, en kram, tid för mig själv, eller uppskattning, erkännande, lek eller att ta en paus.

  4. Ge dig själv det som du behöver, symboliskt, fysiskt eller med ord. Eller be någon du känner tillit till ge dig det du behöver.

Ibland kommer entusiasmen tillbaka omgående, ibland kan det ta längre tid att ge oss själva det vi behöver. KällaComments


bottom of page