top of page

Alla hjärtans tal


Rektor Görans tal på vänskapssamling på Parkhemsskolan 2019-02-14:


"För några månader sedan fick jag veta att jag hade ett fel på mitt hjärta och att jag var tvungen att operera det – visste ni det?

Det var därför jag inte var med när ni hade avslutningen innan jul. Då hade jag blivit opererad och fått mitt hjärta lagat, men jag orkade inte så mycket.

När hjärtat inte fungerar som det ska, orkar man nästan ingenting. Och om hjärtat slutar slå slutar ju hela kroppen att fungera – då dör man.

Men hjärtat påverkas också av hur vi har det runt omkring oss. Om det är stressigt och jobbigt slår hjärtat snabbare, eller om något är spännande eller pirrigt. Om vi har det lugnt och skönt – när vi är trygga – slår det långsammare.

Hjärtat påverkas väldigt mycket av hur vi känner.

Hjärnan har med förnuft, logik, våra tankar, att göra. Hjärnan använder vi när vi lär oss saker. Men det är i hjärtat känslorna märks.

Och de båda påverkar varandra – hjärnan och hjärtat: Om jag tänker bra tankar med hjärnan kan jag få hjärtat att känna lugn. Men om hjärtat är stressat och fyllt av jobbiga känslor kan det vara svårt att tänka klara tankar. Det kan vara svårt att tänka alls.

Om man känner positiva känslor, är glad och tycker något är roligt och intressant – då lär man sig mycket lättare. Det är därför vi tycker att det är viktigt att man känner sig glad och trivs när man är i skolan.

Idag är det alla hjärtans dag och vi har Vänskapssamling – som varje år. Men i år är det sista gången jag håller tal till er – jag ska ju snart sluta här. Ni som går i femman har hört mina tal många gånger, och ni är väl kanske lite trötta på dem – så nu ska jag försöka sammanfatta, säga det viktigaste som jag velat säga varje år:

Vänskap handlar om hjärtat. Det handlar om känslor och viljan att dela och vara generös.

Om man säger om en människa att hon har ett stort hjärta menar man att hon är generös och gärna delar med sig. Att hon inte avvisar människor som behöver hjälp, utan gör vad hon kan för att hjälpa.

Jag önskar att ni låter era hjärtan växa och bli jättestora så att ni kan ge plats för alla människor som behöver en vän. Och jag önskar att ni möter människor med stora hjärtan som blir era vänner.

Och så till sist mitt favorituttryck: Finns det hjärterum så finns det stjärterum. Glöm inte det! Tack för att ni har lyssnat. Ni bor alla i mitt hjärta."


Här, här och här hittar du fler av rektor Görans tal.

2 Comments


Jessica z
Jessica z
Jun 17

Jag har hanterat erektil dysfunktion nyligen och det har varit ganska oroande. Jag letar efter tillförlitlig information om behandlingar som har fungerat för andra. Oavsett om det är genom medicinering, kost, motion eller naturliga kosttillskott, skulle några insikter eller personliga berättelser om att bota erektil dysfunktion uppskattas mycket.

Like
Tim Smith
Tim Smith
Jun 17
Replying to

Nyligen stötte jag på problemet med erektil dysfunktion och förstår hur oroande det kan vara. Jag vill dela med mig av min erfarenhet och pålitlig information om olika behandlingsmetoder. För det första är det viktigt att rådfråga en läkare för att utesluta allvarliga sjukdomar. När det gäller läkemedel hjälpte Kamagra Jelly mig, mer information finns här: Köp Kamagra oral jelly i Sverige. Dessutom har förändringar i kosten och regelbunden motion en positiv inverkan på allmänhälsan. Jag har också provat naturliga tillskott som ginseng och L-arginin, som visade vissa förbättringar. Det viktigaste är att inte ge upp och att hitta metoder som passar just dig.

Like
bottom of page