top of page

Börja mötet med en "må-runda"

Uppdaterat: 16 apr. 2018


Under en må-runda får var och en av deltagarna berätta om hur de mår just idag. Passar särskilt bra om det är första mötet på dagen. Det är också en bra metod när man vill stärka relationer och jobba med öppenhet och tillit i en grupp. Istället för att kanske bli arg eller irriterad på någon skapas förståelse för om någon är trött eller har en dålig dag. Alla får redan i inledningen av mötet chansen att berätta något personligt - det blir en bra start på dialogen.


Att tänka på vid en "runda": Varje deltagarna får ordet en och en i taget och får tala till punkt medan de andra lyssnar. När en person är klar lämnas ordet över till en ny person - inte nödvändigtvis i ordning - och på så sätt går man laget runt.


Exempel: Vid ett tillfälle när jag skulle leda ett projektgruppsmöte använde jag denna metod som inledning. Att jag just denna gång valde att börja mötet så här var från början helt egoistiskt. Jag hade själv inte haft en bra morgon, knappt sovit på natten och det kändes tungt att vara den som skulle leda mötet. Det hörde inte till vanligheterna att vi började med en sån här runda, men denna gång tog jag alltså initiativet. Efter att jag inlett med att öppet berätta hur jag kände det, och att jag tänkte att vi kunde hjälpas åt med att hålla den röda tråden under mötet, så gick vi laget runt. Det visade sig att jag inte var ensam om att ha sovit dåligt och att inte vara i bästa mötesform. Den ena efter den andra öppnade sig och berättade hur läget var just nu. Det kändes i rummet att vi ökade öppenheten i gruppen flera steg. Hur mötet blev? Riktigt bra faktiskt. Jag tror att vi fick energi av att vara öppna och våga visa oss mänskliga.


Variant: Istället för att kalla det en "må-runda" kan man gå laget runt och låta alla presentera sig med "vad ni behöver veta om mig". Då får man välja hur man vill presentera sig samt får möjlighet att informera om man måste ha telefonen på, måste gå tidigare, sovit dåligt eller kanske har ont i ryggen och på grund av det måste stå upp ibland.


Comments


bottom of page