top of page

Konsten att säga nej

Uppdaterat: 7 juni 2018

En stor tidstjuv som förstör vår planering är saker som bara ”dyker upp” som vi inte säger nej till. Det kan till exempel vara arbetsuppgifter någon annan vill ha hjälp med, som egentligen inte ingår i ditt uppdrag. Du blir mer effektiv om du har en plan för hur du ska hantera detta.


Bestäm dig för att alltid tänka efter före: Hinner jag detta? Har jag möjlighet att utföra det och leverera bra kvalitét i rätt tid? Är uppgiften prioriterad? Viktigt är att alltid ställa frågan till sig själv om detta är en prioriterad uppgift, leder den till de mål du har inom det område du jobbar? Bedömer du att den nya uppgiften är en viktigare uppgift än den du redan håller på med så säger du ja, annars säger du nej! Är jag rätt person för det här? Om du saknar rätt kompetens eller rätt förutsättningar så säger du nej. Är det en rimlig begäran? Säg nej om uppgiften inte ingår i ditt uppdrag eller inkränktar på ditt privatliv. Är du arg eller upprörd? Säg att du har svårt att tänka klart just nu och be att få återkomma.


Har du svårt att säga nej? Öva på att säga: ”Jag jobbar just nu med X som är prioriterat, är denna nya uppgift mer prioriterad?” ”Jag kan göra det du ber mig om, men då måste jag ta bort Y-uppgiften istället, är det ok?” ”Jag gör detta, men det innebär att X tar längre tid…” ”Jag gör det, om jag får hjälp och avlastas med Y.” ”Låt mig fundera på saken.” …och framförallt: ”Nej tack!”


Tänk på att ditt egna ansvarsområde är det du ska prioritera i första hand, det som ingår i ditt jobb att bevaka och leverera. Du behöver själv respektera att du är en viktig pusselbit i helheten! Varför ska någon annan respektera dig och sätta värde på dina handlingar, om du inte gör det själv? Att respektera sig själv och andra innebär också att acceptera och leva med konsekvenserna av de val man gör. Men när du lär dig att tacka nej till arbetsuppgifter som helt enkelt inte är rätt för dig att utföra så ger du dig själv ett värde och därigenom stiger du även i värde i andras ögon. Detta står inte i motsättning till att vara generös och hjälpa andra. Det är fortfarande både roligt och viktigt. Men lät inte din hjälpsamhet och generositet leda till stress och otillräcklighet. Lycka till!

Comments


bottom of page