top of page

Man får aldrig tänka på hela gatan samtidigt

Uppdaterat: 1 juni 2018

Det finns mycket livsvisdom i boken "Momo - eller kampen om tiden" av den tyska författaren Mikael Ende. Den kom ut på originalspråket 1973, men är lika aktuell i idag. En filosofisk barnbok som är ett måste att läsa för alla som vill bli effektiva! Bokens huvudperson är en liten flicka - Momo. Momo som är föräldralös rymmer från ett barnhem och bosätter sig i ruinerna efter en gammal amfiteater utanför en by. Hon får många nya vänner, både vuxna och barn, som kommer och besöker henne. Amfiteatern blir en samlingsplats för musik, glädje och samtal. En av Momos främsta egenskaper är att hon verkligen kan lyssna. När hon lyssnar försvinner människornas problem, de hör vad de själva tänker. Hon lyssnar så att sagoberöttaren Gigis historier plötsligt får vingar. Även den tystlåtne gatsoparen Beppe börjar prata, och delar dessa kloka tankar med Momo:


"Du förstår Momo, ofta är det så att man har en väldigt lång gata framför sig. Då tänker man att den är allt förfärligt lång, den klarar man aldrig, tänker man. Och då börjar man skynda på. Och man skyndar sig mer och mer. Men varenda gång man tittar upp, så ser man att det som fortfarande är kvar inte alls blir mindre. Så får man bara inte göra. Man får aldrig tänka på hela gatan samtidigt, förstår du. Man måste nöja sig med att tänka på nästa steg, på nästa andetag, nästa tag med kvasten. Hela tiden bara på nästa. Plötsligt märker man att man har sopat hela gatan, steg för steg. Man har inte ens märkt hur det gått till, och är inte andfådd alls."


Att leva i nuet, ta en sak i taget - det gör oss både mindre stressade och mer effektiva.


Det här inlägget skulle kunna bli mycket långt om jag skulle lyfta fram alla tänkvärda citat och livskunskaper som finns i boken Momo... Men jag följer Beppes råd och tar en bit i taget. Kanske får jag anledning att återkomma till boken en annan gång.

Comments


bottom of page