top of page

Morgonutvärdering i familjen

Uppdaterat: 8 juni 2018

Tips för att få ihop alla pusselbitar i livet på bästa sätt går väl aldrig att få för mycket av?

Den här metoden kan användas för att få ordning på morgonkaoset i en familj. Ni vet, de där stressiga morgnarna när alla ska hinna bli klara med frukost, få på sig kläder och få med sig rätt saker innan man ger sig iväg till dagis, skola och jobb.

Hur ska man få trötta små och stora barn - och vuxna - att vilja göra sitt allra bästa för att allt ska gå smidigt?


Gör så här:

Sätt upp en skrivtavla med kritor i hallen. Rita upp 5 kolumner, en för varje vardag. Gör en rad för varje familjemedlem.

Varje morgon när ni lämnar huset skall nu utvärderas med en glad eller ledsen gubbe. Varje familjemedlem ska alltså rita sin bedömning av hur morgonen varit. Genom att rita kan även mycket små barn vara med och tycka till.
Vid veckans slut utvärderar ni och pratar om varför ni ritat glad eller ledsen gubbe. Ta reda på vad som fungerar bra och vad som behöver förbättras i familjens morgonrutiner.

För att öka motivationen kan ni sätta upp ett mål, till exempel att när alla i familjen har ritat glada gubbar fyra av veckans fem vardagar så blir det extra gott fredagsmys.


Metoden fick jag berättat för mig när jag föreläst för ett gäng adepter i ett mentorprogram. De var alla chefer OCH småbarnsföräldrar…

Comments


bottom of page