top of page

Pennan, kroken eller något annat... Brainstormingsövning

Uppdaterat: 29 maj 2018


En metod för att visa att vi kan vara mer kreativa än vi anar! Bra för uppvärmning innan en mer seriös övning ska göras, för att få igång kreativiteten och energin i gruppen.

  1. Deltagarna delas in i grupper, de ska sitta runt bord.

  2. Alla får uppdraget att på en utsatt tid (exempelvis 4 min.) komma på så många användningsområden som möjligt.... för en.... PENNA! (Eller en krok, en sten, en dator....)

  3. Allt de kommer på skrivs ner på blädderblad som ligger mitt på bordet de sitter runt.

  4. Medan grupperna brainstormar kan man som ledare heja på med att säga att det bara är fantasin som sätter gränser. Även räkna ned, "Nu är det bara 1 minut kvar" och så vidare.

  5. Ledaren säger STOPP när tiden är ute. Gå nu från grupp till grupp och fråga hur många användningsområden de kom på. Lägg tyngdvikten vid att det är så stort antal som möjligt som är det intressanta. Släng ett öga på blädderbladen och läs upp några slumpvis valda förslag.

  6. När alla fått redovisa sitt antal, så säger du att ni ska köra en gång till. Och NU, så ska gruppen som kom fram till 12 förslag komma på minst 24 stycken, NYA användningsområden, och de får inte sno idéer från grannbordet! Och de med 30 förslag ska komma fram till 60 stycken! och så vidare...

  7. Genom detta blir grupperna verkligen utmanade och tävlingsinstinkten sätter in.

  8. Vill man pressa ytterligare säger man att de ska göra detta på hälften så lång tid som de hade tidigare! För det var ju bara en uppvärmningsomgång... ;-)

Låter det omöjligt? OM du använder pennan till att skriva bokstäver, så kan du skriva A, skriva B, skriva C och resten av alfabetet. Du kan skriva stora A, lilla a och så vidare... Det blir många hundra användningsområden!


Kanske lyckas inte grupperna, men troligen lyckas de i alla fall komma fram till många fler förslag än vad de först trodde! När våra hjärnor är inställda på många idéer istället för bra idéer, sätts idéflödet igång.

Comments


bottom of page