top of page

Radioövergångar

Uppdaterat: 29 maj 2018

En fantastiskt bra övning som kan användas som kom i gång-övning eller som teambuildingövning, passar både stora och små grupper. Upphovskvinnan till denna övning är Eva Åberg.


Syfte och fördelar: Att alla får vara i centrum, att man får röra på sig, att man lär känna varandra lite utöver det jobbmässiga, att alla får prata. Övningen "tvingar" deltagarna att faktiskt vara kreativa på en given signal - så det är en bra start på en dag då man vill vara kreativ. Om detta är syftet är det bra att styra utfrågningen till att verkligen vara ett minglande, att man inte stannar för länge hos varje person utan ganska snabbt går vidare. Om övningen ska användas i teambuildingsyfte kan man istället låta intervjuandet ta så lång tid som deltagarna vill. Med en grupp om 8 deltagare kan då denna övning lätt ta en halv dag!


Gör så här:

 1. Varje deltagare får ett konferensblock/papper med en fråga skriven på. Det står även ett gruppnummer, 1, 2, 3  osv. beroende på hur många grupper man delat in deltagarna i. Lagom storlek är 6-12 personer. Alla med samma gruppnummer går till ett rum/ett hörn. Där ska man sedan mingla med sina gruppmedlemmar i syfte att ställa sin fråga och få svar från var och en i gruppen. Notera namn och svar på blocket/pappret.

 2. När alla är klara ska grupperna sätta sig på stolar i en ring. Nu ska man berätta om en deltagare i taget, i form av ett radioprogram! En person börjar: "XX är en person som gärna skulle ge alla människor ett arbete - om hon fick bestämma". Därefter hakar någon annan direkt på och säger då kanske: "På tal om arbete, så ville XX när hon var liten alltid blir lärare.." och så vidare. En person i taget presenteras alltså med hjälp av "radio-övergångar" -om det går. Det går så klart även bra att hoppa in och lägga till sin "pusselbit" utan en smart associationsövergång. Fundera inte för länge på att hitta en övergång. Bra med lite fart! Utse gärna en ordningsman i gruppen, som ser till att alla blir presenterade. Eventuellt kan den som just blivit presenterad få välja nästa huvudperson och inleder då det radioprogrammet!


Frågorna ska gärna trigga fantasin, doft, känsla, minnen - handla om basala saker. Frågorna ska inte ha med arbetet att göra - detta för att undvika att hamna i jämförelse eller hierarki.


Förslag på frågeställningar:

 1. När du var liten - vad ville du då bli när du blev stor?

 2. Vad skulle du förändra om du hade makt att göra det?

 3. Vad skulle du vilja utveckla, utforska hos dig själv?

 4. Hur ser ditt drömresemål ut?

 5. Berätta om ett starkt doftminne!

 6. Berätta om en tokig idé du går och tänker på!

 7. Berätta om en plats du minns från din barndom!

 8. Berätta om en människa du minns!

 9. Berätta om en viktig händelse i ditt liv!

Mer inspiration för ämnen i denna övning finns i Metodbankens Mingelkort.

Comentários


bottom of page