top of page

Vad tänker vi kring fattigdom?Att lära känna varandra i en arbetsgrupp, i klassen eller i föreningen är viktiga och allvarliga saker! Det är en förutsättning för att kunna göra ett bra jobb tillsammans! Trots detta är många övningar som hjälper till med detta lekfulla och roliga. Det är i sig inget fel, tvärtom. Men i vissa sammanhang kan det passa att göra en övning med en allvarligare underton. En övning som gör att vi lär känna varandras tankar och värderingar kring någon viktig samhällsfråga.

I den här övningen funderar vi på fattigdom i världen med hjälp av oavslutade meningar. Jag har skrivit om metoden tidigare. Just den här varianten har jag funnit i ett metodmaterial från Fairtrade. (Gå gärna till deras sida, där finns pedagogiskt material för många olika grupper.)


Övningen kan användas med syftet att lära känna varandra. Övningen hjälper även till att stärka individernas förmåga att uttrycka sig och att reflektera över egna och andras värderingar. Och vem vet, kanske skapar övningen ett större samhällsengagemang i gruppen och en önskan att själva vara aktiva?

Gör så här: Deltagarna sitter på stolar i en ring. Tala om att övningen kräver koncentration för att alla ska kunna lyssna på alla. Du läser en mening utan slut. Alla funderar var för sig hur de vill att meningen ska avslutas. Ta en runda där alla får säga sitt avslut på meningen. Upprepa på samma sätt med nästa mening.

Du läser till exempel meningen ”om jag vann en miljon kronor skulle jag...” Deltagarna får fundera en stund och sedan tar ni en runda där varje person får avsluta meningen utifrån vad den själv tycker.

Sitt gärna med själv i ringen. Var lyhörd om du själv väljer vem som ska börja prata. Gå gärna medsols varvet runt så slipper deltagarna lägga energi på att få ordet.

OAVSLUTADE MENINGAR:

· Om ett land är fattigt då saknar det landet...

· Om jag vore fattig skulle jag...

· Fattigdom för mig är...

· När man pratar om fattigdom då menar man...

· Fattigdom finns för att...

· För att andra skulle kunna bli mindre fattiga skulle jag kunna ...

· Vi kan minska fattigdomen genom att...


Variant: Dela in deltagarna i par och låt dem prata ihop sig kring hur de vill avsluta en eller fler av meningarna. Presentera sedan parvis inför resten av gruppen.


Eftersnack: Ha gärna ett fritt och öppet samtal efter övningen. Vad gav övningen för tankar? Kändes det meningsfullt? Vi i Sverige har det oftast relativt bra… behöver vi verkligen fundera över fattigdom i världen? Lärde ni er något nytt? Fick någon en ny idé? Vilka frågor väckte övningen? Skulle vi på denna arbetsplats faktiskt kunna göra något tillsammans för att minska fattigdomen i världen?

Commentaires


bottom of page