top of page

Mingelbingo

Uppdaterat: 17 sep. 2018


Jag var med och ledde en konferens med skolpersonal med drygt 40 deltagare. Fokus var på teambuilding, i syfte att svetsa samman arbetslagen på skolan och skapa bra förutsättningar för en öppen kommunikation. Det blev en hel del teori för att alla ska ha samma kunskapsgrund att stå på. I ett sådant upplägg är det bra att bryta av med lättsammare aktiviteter. Ibland kallas de energizer eller isbrytare.

Jag bestämde mig för att damma av en gammal goding: Mingelbingo! Ett av önskemålen var att de metoder som jag använde även skulle fungera att använda med elever i ett senare skede, och ett mingelbingo går att anpassa till alla åldrar och typer av sammankomster. Jag har tidigare skrivit ett inlägg om det på Metodbanken, under namnet Mänskligt bingo. Denna gång tog jag fram en ny bingobricka – se bild, och la in övningen direkt efter lunchen. Det blev ett härligt minglande och skrattande och gick faktiskt ganska fort! Ca 15 min. tror jag. Detta är ju en aktivitet som går att starta upp även om alla deltagare inte hunnit tillbaka till konferensrummet, så perfekt att ha efter en lunch. Motverkar också den trötthet som brukar infinna sig i gruppen efter att deltagarna ätit… De nyanställda fick också ett bra tillfälle att lära sig alla nya kollegors namn!


Gör så här:

Förbered en mingelbingobricka med påståenden som anpassats till just din grupp och tillfälle. Skriv ut eller kopiera upp den i rätt antal. Se till att ni har pennor så det räcker till alla minglare. Ett tips: vanliga tuschpennor funkar utmärkt att skriva med om ni har tunt papper, då behövs inget bord att skriva mot – vilket underlättar minglandet!

Alla får mingla runt och fråga varandra om påståendena passar in på dem och för varje person som matchar ett påstående skriver man i den personens namn på brickan alternativt skriver personen själv sin signatur i rutan.

Man får inte skriva upp samma person flera gånger. Den som först får alla rutor i en rad ifyllda skriker "BINGO" och vinner. Brukar bli rörelse och skratt för att hinna först... När en person har fått bingo kan man fortsätta med ytterligare en rad, och om man vill med hela brickan.

bottom of page