top of page

Hur du skapar en bra dag – varje dag!

Här kommer ett inlägg i samarbete med Gunnel Ryner. Gunnel har en unik kompetens och är en av få som behärskar de styrkebaserade metoderna Appreciative Inquiry, Lösningsfokus och Positive Deviance. Hon har samlat guldkornen från var och en av dem och lär ut dem på ett pedagogiskt, inspirerande och enkelt sätt. Detta är det första av flera gästinlägg från Gunnel.

Så här års är det många som sätter mål och gör upp planer för hela det nya året. Ibland kan det kännas svårt – vem vet vad livet kommer att föra med sig, plötsligt kanske planerna är inaktuella?

Här kommer ett alternativ (eller ett komplement) – en enkel övning inspirerad av Lösningsfokus, där du helt enkelt tar en dag i taget. Gör den till en daglig rutin om du vill skapa en så bra dag som möjligt varje dag.

Hur du skapar en bra dag – varje dag!

Sätt dig ner en stund i lugn och ro på morgonen och föreställ dig att du i kväll kommer att känna dig jättenöjd med hur din dag blev. Om du är morgontrött kan du förstås lika gärna sätta dig ner en stund på kvällen och föreställa dig hur en bra morgondag skulle se ut.


Föreställ dig vad det är du är nöjd med – vad var det som fick dagen att kännas så bra?


Föreställ dig sedan också vad du gjorde i början av dagen som gjorde det här möjligt. Hur fortsatte du?

Hur bidrog du, stort eller smått, till att skapa den här bra dagen?

Skriv ner några punkter som du kan ha med dig under dagen.Titta på dina anteckningar då och då under dagen. Kanske ritar du dit en liten smiley eller annan figur på något du redan har gjort, eller skriver ett ”JA!” efter en notering. Gläds åt att se hur din vision för den här dagen steg för steg blir verklig.


Viktigt: Det här är inte en traditionell att göra-lista – tanken är att det ska vara mycket mer lekfullt och glädjefyllt. Det handlar mer om hur du skapar en bra känsla än om att bocka av aktiviteter.


Lycka till!Gunnel Ryner är beteendevetare, föreläsare och författare med en mission att hjälpa människor och organisationer att bygga på sina resurser, styrkor och framgångar, snarare än att fastna i svagheter och brister. Gunnels föreläsningar bygger på forskning inom psykologi och styrkebaserade metoder som Appreciative Inquiry, Lösningsfokus och Positive Deviance.


Comments


bottom of page