top of page

Journalist och expert

Uppdaterat: 1 juni 2018Den här övningen skapade jag inför ett uppdrag där ett stort gäng chefer ville bli bättre på att leda möten, effektiva möten. En av utmaningarna de hade som mötesledare var att hantera "mötesstörare". Såklart har jag som erfaren mötesledare massor av tips att dela med mig av, men jag tänkte att vi skulle börja med chefernas egna erfarenheter av vad som fungerade och vad som inte fungerade, att de skulle få ge varandra goda tips och råd. Men på vilket sätt skulle vi göra det här erfarenhetsutbytet under min workshop? Då fick jag idén att vi skulle kunna göra en mingelövning, och gav deltagarna den här instruktionen:


Jag: Ni ska nu få jobba ihop två och två, den ena är experten och den andra är journalisten. Ni ska ställa er upp och göra en liten intervju. För att ni ska kunna hålla reda på vem som är vem så vill jag att ni skriver ordet expert respektive journalist på en post it-lapp som ni sätter på er som namnbricka.

Experten kan ALLT om mötesstörare, dvs de där medarbetarna/deltagarna i möten som envisas med att störa och förstöra… Ni vet, det finns ju tidsoptimister, långpratare, de som använder härskartekniker, de tysta, vilseledaren, mobilprataren….  Experten känner till dem alla, och har också en hel del knep för hur man bemöter dem…. Ni som är journalister skriver upp de tips som experten kommer med. Jag kommer att bryta om en stund och ge er nya instruktioner.


- Alla står i par och pratar en stund -


Jag: Vi bryter! Nu ska ni byta roll, byt även post it-namnlapp! Ni som tidigare var journalist är nu expert och vice versa. Leta reda på en ny samtalspartner och gör en ny intervju. Du som frågar passar på att anteckna alla tips och råd du får…. Du som blir expert kan ju utöver dina egna erfarenheter nu även använda dig av din nyvunna kunskap som du antecknat.


- Alla byter lappar, letar rätt på ny samtalspartner och gör en ny miniintervju -


Detta upprepas ett par gånger till...


Jag: Vi bryter! Slå er ner vid era bord igen. Berätta för varandra vad ni fått fram. Sammanställ de bästa råden tillsammans vid bordet.


- Grupperna jobbar tillsammans vid borden -


Jag: Ok, nu tar vi laget runt, ska bli intressant att höra vad ni kommit fram till vid varje bord!


Medan vi gick laget runt skrev jag de goda råden på blädderblad. Blädderbladen fotade jag sedan av med min mobilkamera, för att kunna bifoga den till dokumentation som jag skickade ut till deltagarna efteråt.


Tips:

Metoden kan förstås användas till alla möjliga ämnen som man vill belysa och diskutera på ett annorlunda sätt. Passar extra bra för erfarenhetsutbyte och för grupper som har lust att "leka" lite! Den som vill kan ju verkligen gå in i rollen som journalist/expert, och de får göra det relativt i fred (utan publik) eftersom alla andra också är upptagna av att intervjua.

Comments


bottom of page