top of page

Liftaren

Uppdaterat: 7 juni 2018


Det här är en rolig lek/dramaövning/improvisationsövning där ni får ta ut svängarna! Det är en form av ”Härmlek” eller ”Följa John” som tydligt visar på hur olika tillstånd/känslor kan smitta. 


Övningen passar bra som en illustration när temat är bemötande, värdskap, arbetsmiljö...

Deltagarna får skratta, slappna av, leka, släppa fasader och rädsla.

Innan du utser de första aktörerna kan det vara bra att värma upp med lite enklare övningar i helgrupp. Till exempel att alla ska härma dig och se ledsna ut, visa glädje, visa rädsla, känna stolthet….


Gör så här:


Du ställer fram fyra stolar som sätena i en bil, och utser tre aktörer som ska sitta i bilen. Efter det utses ytterligare en aktör, en liftare, som kliver in i bilen. När liftaren kliver in i bilen tar denna med sig en känsla som smittar de övriga passagerarna. Aktören ska själv tänka ut vilken känsla och sedan försöka visa den för de andra. De ska sen försöka härma och gärna överdriva liftarens röst, kroppsspråk, ordval, tempo, hållning etc. samtidigt som de håller fokus på aktiviteten – de kör bil och är på väg någonstans.


Efter ett tag bryter du övningen. Föraren kliver av och ni byter platser i bilen så att det blir en ny chaufför. Därefter tar ni upp en ny liftare med ett nytt tillstånd/känsla.


Obs! Det kan bli så att spelarna glömmer att köra eller att de är i en bil. Då kan du spela trafikpolis och kritisera den dåliga körstilen eller ge lite coachande frågor såsom "Hur mår ni egentligen?, Vad finns det i bilen?, Vad ser ni utanför fönstret?" för att hjälpa till att placera aktörerna i situationen och hålla fokus på aktiviteten.


Om det är svårt att komma på känslor kan du ha en bunt kort med känslor som aktörerna får dra ifrån.

Kommentare


bottom of page