top of page

Så leder du lekar - några grunder


Lekar är att bra sätt att höja energin i en grupp - som en energizer mellan andra typer av aktiviteter. Genom leken kommer kommunikationen i gruppen igång. Att skratta tillsammans skapar en positiv attityd inför kommande uppgifter och övningar. Att leka kan även ha en avslappnande effekt, och avdramatisera. Det löser upp spänning och rädsla. Självklart kan man även leka bara för att man vill leka! Tänk på att alla grupper ser olika ut. Fundera på om alla har fysisk möjlighet att vara med, kanske behöver du anpassa leken eller välja en annan lek?


1. Välj en lek som du själv älskar att vara med på. Du måste utstråla hur fantastiskt kul det är! Se till att vara engagerad och inte bara vara med i leken utan även ge allt du har!


2. Samla gruppen och be deltagarna forma en ring. Det är det bästa sättet att samla en grupp om man vill att alla ska se dig som ledare och övriga i gruppen bra.


3. Förklara och visa hur leken går till. Använd kroppen när du ska berätta hur leken fungerar. Överdriv gärna och ta hjälp av någon i gruppen för att visa hur det går till. Visa varje moment, även om det känns som självklarheter.


4. Svara på frågor. Detta är den viktigaste punkten! När man leker måste alla ha förstått hur leken går till, annars kan leken inte fungera! Jämför med fotbollsmatchen där målvakten inte har förstått sin uppgift... Säg: "Finns det frågor?", gång på gång, tills det inte finns några fler frågor.


5. Sätt igång leken. Var högljudd och tydlig med stora gester, så är det lättare för gruppen att våga hänga på fullt ut.


6. Avsluta leken när den är som roligast och fungerar som bäst. Ge massor av beröm och glada tillrop till gruppen, att de var jätteduktiga, roliga, snabba och liknande. Du ska också avsluta leken om det inte fungerar alls. Återsamla istället gruppen och sätt igång med en annan lek.Comments


bottom of page