top of page

Speedmingel

Uppdaterat: 1 juni 2018

Lära känna-övning med mingel i en strukturerad form, som passar både små och stora grupper


Övningen kräver ett stort rum med plats för deltagarna att röra sig på och mingla. Är gruppen stor behöver ledaren använda mikrofon för att kunna höras och kunna bryta när det är dags, kan även stå på en stol för att höras och synas.Gör så här:

Deltagarna skall ställa sig två och två. När alla hittat en "partner" så ger ledaren ett ämne som man ska tala om, samt talar om hur lång tid man har till förfogande för detta ämnet, till exempel 3 minuter. Det brukar vara lagom! Säg att ni börjar med ett uppvärmingsämne, för att ni ska förstå hur övningen går till. Till exempel:


Det här åt jag till frukost idag...

Så här reste jag hit idag...


När det har gått 3 minuter så bryter ledaren. Efter varje bryt så är det mingel för att hitta en ny samtalspartner. När alla hittat någon ny att prata med ger ledaren ett nytt ämne.


Exempel på ämnen:

Vad jag gör när jag inte jobbar...

Det viktigaste i mitt liv just nu...

Mina förväntningar på den här konferensen...

Det bästa med mitt jobb just nu.... 

Det sämsta med mitt jobb just nu....

En sak jag ser fram emot...

Skryt ohämmat om något du är bra på!

Berätta nu att de inför sista ämnet inte ska byta samtalspartner utan stå kvar med den de just pratat med

Sista ämnet: Ge varandra en komplimang eller positiv feedback!

När de är klara med detta kan de gå och sätta sig igen.


Ljudnivån:

Det blir ganska hög ljudnivå när alla pratar med varandra samtidigt. Man kan tipsa om att deltagarna kan sprida ut sig i rummet. Kolla även om det finns någon som är känslig för den här typen av ljudnivå, finns det kan man förbättra situationen genom att den person ställer sig lite vid sidan av, exempelvis precis utanför dörröppningen. Se till att det blir mingel och byte av samtalspartner även för denna person.


Tiden:

Tiden - det viktiga är inte att det gått exakt 3 minuter, utan att signalera att det handlar om "speed", många snabba byten för att hinna prata med så många som möjligt. Som ledare kan du också spana lite - ser det ut som om något par har "pratat klart" är det absolut dags att bryta och gå till nästa ämne - och samtalspartner


Ämnen:

Dessa avslutande ämnen är bra att alltid ha med: Skryt ohämmat om något du är bra på!  samt Ge varandra en komplimang eller positivt feedback! De ger så bra stämning, många skratt, glada ansikten och kanske lite förhöjd självkänsla? Övriga ämnen kan du förstås ändra och byta och hitta på egna. Här är ett exempel från när jag själv gjorde det.


Fler ämnesförslag finns i Metodbankens Mingelkort.


Commentaires


bottom of page