top of page

Kortkarusell


Som inledning på ett möte, en utbildning, temadag eller lektion kan det vara bra att hjälpa gruppen att fokusera på det som skall diskuteras. Med hjälp av den här övningen får deltagarna möjlighet att tänka efter vad de själva funderar över eller var de står i förhållande till ämnet på dagordningen.

Gör så här:

Förbered genom att skriva ord eller begrepp på lika många kort som deltagare. Lämplig storlek kan vara A5 eller A6. Dela sedan ut så att alla deltagarna får varsitt kort. Uppgiften nu är att skriva en fundering, fråga eller tanke på baksidan av kortet, kopplat till ordet/begreppet på framsidan. När detta är klart skickar varje person sitt kort till personen till vänster.

Nästa person tar kortet, läser det som redan är skrivet och fyller på med en egen fundering eller kommentar. På detta sätt skickas korten runt bordet som en karusell. Karusellen stannar när varje kort är tillbaka hos den som hade det först. Nu är det dags att ta ett sista varv i karusellen - en i taget får nu läsa upp vad som står skrivet på "sitt kort". Övningen blir som en inventering av allas tankar. När ni gått laget runt kan ni avsluta med att sätta upp alla korten på väggen - för att kunna återkomma till dem senare under dagen.

Tips: Spela snabb musik under tiden för att skapa ett högt tempo och få igång karusellen ordentligt. Musiken stängs av när det är dags att gå laget runt.

Commentaires


bottom of page