top of page

Tänd ett ljus

Uppdaterat: 8 juni 2018


Ibland kan man vilja avsluta en mötesdag lite extra stämningsfullt - till exempel nu i termins- och julavslutningstider. Det var i alla fall min önskan häromdagen då jag planerade för en teambuildingsdag. Jag kom då att tänka på den här tändsticksutvärderingen som är en riktig favorit. Men gruppen jag nu skulle träffa var ganska liten och det fanns inget behov av att korta ner varje persons talutrymme, tvärtom. Jag beslutade då att istället använda små julgransljus och gjorde så här:


När det var dags för en sista avslutande runda fick deltagarna förflytta sig till ett rum bredvid där det fanns ett lagom stort runt bord som vi kunde sitta runt. (Om inte det finns kan det gå lika bra att sätta stolar i en ring eller att resa sig och ställa sig upp i en ring.)


Jag tog fram ljusen och delade ut ett till varje person. Sen tände jag mitt ljus och sa några väl valda ord. Ungefär så här:

"Ett levande ljus kan symbolisera många saker. Det är en symbol för livets skörhet och även livets slut. I kyrkan tänds ljus som en symbol för Gud. Ljusflamman tar bort mörker och kyla, det står för glädje och värme. Ljuset gör att man kan se saker – både positiva och negativa saker. I många kulturer är ljuset symbol för kunskap. Därför ville jag avsluta med att tända ljus idag. Vad har ni lärt er av dagen? Vilka insikter har ni fått?"


När jag var klar så fick nästa person tända sitt lilla ljus mot mitt ljus, och dela med sig av sina tankar. Vi gick laget runt och fick en mycket varm och fin avslutningsstämning. Deltagarna tog sedan med sig sitt lilla ljus som ett minne av dagen.

Komentarze


bottom of page