top of page

10-minutersmetoden för att komma igång med en kreativ uppgift



Hur kommer vi igång med en uppgift vi känner motstånd inför? Kanske är uppgiften stor och lite diffus, och det finns aldrig riktigt tid och inspiration att sätta igång. 10-minutersmetoden kan vara ett sätt att få fart på idéerna!

 

Jag har ofta skjutit fram stora projekt, och tänkt att det är bättre att starta imorgon bitti, när jag har tid, är pigg i huvudet och säkert har massor av inspiration. Men nästa dag är motståndet kvar och startsträckan blir lång.

När du har motstånd mot en kreativ uppgift kan det vara bättre att göra tvärtom. Starta projektet precis i slutet av dagen. När du har 10 minuter kvar av jobbdagen plockar du fram projektet och ger det de där 10 minuterna – inte mer. Titta igenom det, börja skriva, strukturera upp det eller spåna idéer. Helt utan krav på att åstadkomma något där och då. När 10 minuter har gått avslutar du, kanske mitt i en mening. Oavslutade uppgifter har en tendens att sätta igång hjärnan lite extra.

 

Ibland kommer inspirationen igång direkt, ibland är det först senare magin händer. Det närmaste dygnet efteråt kan det börja dyka upp idéer, lösningar och formuleringar. Plötsligt finns inspirationen där! När du plockar fram projektet nästa gång kan det vara betydligt lättare och roligare att arbeta vidare med det. Du har påbörjade idéer, planer och en mycket kortare startsträcka.

 

Den här tekniken ska användas med försiktighet om du är stressad eller brukar ha svårt att somna. Bieffekter kan vara att du plötsligt behöver avbryta matlagning eller en dusch för att snabbt skriva ner idéer och tankar som poppar upp.



Gästskribent Gabriella Wejlid är författare och föreläsare inom hjärnan, kreativitet och motivation. "10-minutersmetoden för att komma igång med en kreativ uppgift" är en av flera användbara metoder i hennes senaste bok: Konsten att få hjärnan att göra som du vill. 




コメント


bottom of page