top of page

Coacha varandra!Du vet känslan när du under en längre tid har grubblat på ett problem utan att hitta en lösning? Kreativiteten är som bortblåst och det känns helt hopplöst. Om du jobbar i ett team har du då en stor fördel, du har kollegor att gå till och be om hjälp! Vem går du då till? Du vill ju bli lyssnad på, du vill bolla dina tankar, du vill få ny inspiration – men du vill inte bli överkörd av en besserwisser som pratar mer än hen lyssnar...

Ärligt talat, alla människor har inte förmågan att vara ett bra bollplank. Därför kan det vara bra att ni i arbetsgruppen övar på detta tillsammans. Ni blir bra på det ni tränar! På nästa arbetsmöte kan ni börja!

Gör så här:

Alla får välja något problem/dilemma/utmaning som de vill ha hjälp med. Dela upp er två och två och turas om att coacha varandra. Läs igenom tipsen nedan och försök följa dem.


Så coachar du:

1. Lyssna för att förstå  Du ber personen berätta om sitt problem, du är tyst och låter personen prata till punkt. Upprepa vad hen sagt för att försäkra dig om att du har en bra förståelse av problemet. På så sätt visar du empati och att du vill förstå hur din kollega känner eller upplever situation.

2. Använd frågor Det bästa sättet att verkligen förstå ett problem är ställa bra frågor, till exempel: Klargörande frågor: "När du säger att det inte går att lösa, hur menar du då?" Öppna frågor: Börjar ofta med hur, var, när, varför, var: "Hur tycker du att vi borde göra?" Insiktsfulla frågor: Hjälp den andre att hitta sin kreativitet genom att ställa möjliggörande frågor: "Om x var möjligt, hur skulle du göra då?"

3. Bekräfta den andra Bekräfta de styrkor, den talang och de problemlösningsförmågor som din kollega redan har och som kan hjälpa till att lösa problemet. Du kan till exempel påminna din kollega om tidigare framgångar: "Minns du när du hade liknande problem förra året? Då lyckades du lösa situationen! Kan du göra på något liknande sätt nu?”


Comments


bottom of page