top of page

Effektiv?

Uppdaterat: 22 mars 2018


I början av 1900-talet gjorde man en utvärdering av två olika skogshuggarlag. Man ville fastställa vilket av arbetslagen som var mest effektivt.


Den ena gruppen arbetade tolv timmar om dagen och tog endast en 22 minuter lång lunchpaus för att hinna hugga ner så många träd som möjligt. När dagen var slut hade de huggit ner 87 träd.


Den andra gruppen tog det betydligt lugnare. De tog en tio minuter lång paus varje timme och en lunchrast på 45 minuter. När dagen var slut efter tolv timmar hade man i denna grupp fällt 112 träd.


Inspektörerna blev mycket förvånade över detta: Hur kunde det arbetslag som tog det så lugnt fälla så många fler träd än det arbetslag som slet så hårt?


Nyfikna gick inspektörerna till förmannen för gruppen som huggit ner 112 träd. De ville fråga vad det var som gjorde hans lag så effektivt:


- Vad har ni för er på fikarasterna egentligen? Dricker ni någon typ av dunderdryck för att orka hugga ner så många träd?


- Tja, inte vet jag, svarade förmannen. Först dricker vi kaffe och sedan ägnar vi resten av tiden åt att slipa våra yxor.


Ur "Varför växer gräset? Läsarnas favoriter" av Klas Hallberg och Magnus Kull

Comments


bottom of page