top of page

Filosofilektionen

Uppdaterat: 11 juni 2018


En professor i filosofi stod framför en grupp studenter för att påbörja dagens lektion. På bordet bredvid honom fanns en stor tom glasburk och en del andra burkar och koppar med innehåll som studenterna inte kunde se. Professorn inledde lektionen under tystnad genom att fylla glasburken upp till kanten med golfbollar.

- Är burken full nu? frågade han studenterna.

- Jaaaa, svarade alla enhälligt.

Professorn tog då upp en burk full med småsten och hällde innehållet i glasburken med golfbollarna. Genom att skaka glasburken lite lätt får han småstenarna att rinna ner i håligheterna mellan golfbollarna.

- Vad säger ni nu då? undrade professorn. Är burken full?

- Jaaa, svarade studenterna lika övertygade som förra gången.

Professorn tog nu fram en skål med sand som han börjar strila ner i den stora glasburken. Den rinner långsamt ner och fyller upp resten av allt tomrum mellan golfbollar och grus.

- Är det fullt nu då? undrade professorn återigen.

- Jaaaa, svarade studenterna som inte kunde tro att något mer alls skulle rymmas i burken.

Professorn tog då fram två koppar med kaffe som han sakta lät rinna ner i glasburken. De lilla tomrum som fanns kvar mellan sandkornen fylldes effektivt av kaffet. Studenterna skrattade och professorn log nöjt. Sedan tittade han allvarligt på sina studenter.

- Nu vill jag att ni tänker er att den här glasburken representerar ert liv, sade han. Golfbollarna representerar då de viktigaste sakerna - er familj, hälsa, vänner och annat som ligger er varmt om hjärtat. Om allt annat gick er förlorat och bara dessa saker återstod skulle de ändå uppfylla och berika ert liv. Småstenarna representerar andra saker som betyder något i era liv - som hem, jobb och bil. Sanden representerar allt annat - dvs småsakerna i livet. Om ni häller sanden i burken först, fortsatte professorn, kommer inte golfbollarna att få plats. Det är precis så det är i livet. Om du lägger all din tid och energi på småsaker, kommer det inte finnas plats och tid för det som är verkligt viktigt för dig. Lämna plats åt det viktiga först. Umgås med och ta hand om familjen och vännerna. Lev ett hälsosamt liv. Ägna tid åt sådant som gör dig passionerad. Tids nog kan du städa huset och göra annat som är mindre viktigt. Prioritera "golfbollarna" och "småstenarna". Sanden finns bara där och tar tid och plats utan att egentligen betyda något för dig.

En av studenterna räckte upp handen och frågade:

- Men kaffet då? Vad betyder det?

Professorn log och svarade:

- Kaffet finns med för att visa att hur fullt livet än känns, finns det alltid plats för en fika med en vän.

Comments


bottom of page