top of page

Inkluderande mötestips

Studier visar att vi aldrig förr haft så många möten som nu, dock är de kortare än innan. Men hur gör vi för att inte bara de extroverta och verbala kollegorna (ofta med stor informell makt) ska få komma till tals och bidra med sina tankar och idéer? Här kommer några tips för dig som leder distansmöten:


1. Skicka ut agendan innan mötet med frågor ni ska diskutera. De som tycker om att förbereda sig hinner då sitta och fundera innan mötet.

2. Kollektiv reflektion: Istället för att göra en öppen brainstorming där alla idéer kommer från den som skriker högst - gör så här:

- Låt var och en fundera under några minuter och skriva upp sina idéer på en postit-lapp och sätt upp på en whiteboard. - Mötesledaren läser sedan upp alla idéer. Digitala whiteboards finns på Jamboard, Mural och Miro.3. Rundor: Lägg in en runda på mötet för att säkerställa att alla mötesdeltagare får säga sina tankar. Läs mer om rundor här,.


4. Omröstningar: De flesta digitala mötesverktyg har alternativ för omröstningar, utnyttja dem för att snabbt stämma av deltagarnas åsikter eller för att ta beslut.


5. Ge gensvar och uppskattning för varandras idéer (till exempel ”Jag tycker Sarah sa något väldigt intressant"). Det stärker självförtroendet och viljan att ta mer plats.Tipsen kommer från Includer som är en konsultbyrå med expertis inom mångfald, jämställdhet och inkludering. Besök gärna deras hemsida för fler inkluderingstips!Comments


bottom of page