top of page

Samtalsregler

Uppdaterat: 1 juni 2018


Hur har ni det med kommunikationen på jobbet? Känns era möten meningsfulla och effektiva? Skapar ni förståelse och dialog? Får alla komma till tals? Det kanske är dags att ni i arbetsgruppen bestämmer er för ett antal samtalsregler! Med samtalsregler är det lättare att skapa en kommunikation och ett klimat där vi kan mötas och verkligen lyssna på och förstå varandra. Som inspiration delar jag här de samtalsregler som Samtalsaktivisterna använder sig av.


Som individ kan jag också fundera igenom denna lista. Hur är jag egentligen när jag samtalar med min partner, min familj, mina barn? Vad skulle hända om jag provade att agera på ett nytt sätt?

Lyssna för att förstå - Vanligtvis när vi pratar med varandra lyssnar vi för att få rätt över den andra. Genom att fokusera på förståelsen i ett samtal så minskar du också avståndet mellan dig och den du pratar med. Ge och ta plats - Vi är olika vana vid att ta plats i ett samtal. Om du är van vid att ta plats, se hur det blir när du lämnar plats. Om du är van vid att lämna plats, se hur det blir när du tar plats. Tala utifrån dina upplevelser - Det är lätt att prata om hur saker och ting är och samtala i sanningar. Berätta istället hur du upplever saker och var tydlig med att det är ditt perspektiv och inte verkligheten. Lämna egot hemma - Det är lätt att gå in i ett samtal för att få rätt, vinna eller provocera den du pratar med. Se vad som händer när du lämnar egot hemma och istället går in med en mjukare inställning till den andre. Utgå ifrån att alla har goda intentioner - Det är lätt att tro att alla människor förutom du är idioter, bara för att de inte tycker som dig. Se vad som händer om du istället utgår ifrån att alla gör sitt bästa utifrån sina förutsättningar.

Comments


bottom of page