top of page

Lagkänsla

Uppdaterat: 31 maj 2018


Svenska Dagbladets guldmedalj "Bragdguldet" gick år 2014 till skiddamernas stafettlag som tog OS-guld i Sotji med motiveringen: ”För sensationellt olympiskt guld, vunnet genom laganda och starka individuella prestationer, krönt av magisk spurt”.


Det här med lagkänsla… Jag fann en inspirerande text från sportens värld, men jag kan utan problem se framför mig vilket arbetslag eller team som helst. Här finns många kloka ord! Varsågod:


Det viktigaste du kan göra just nu för att skapa eller återskapa självförtroende, är att vara positiv mot dig själv och dina lagkamrater.


Att vara positiv mot dig själv betyder att du går ut i varje match och vet vad du vill göra. Du ska göra det som du beslutat dig för, acceptera att du har möjlighet att skapa något bra, tro att du ska göra det och lita på dina instinkter.


Att vara positiv mot dig själv innebär att du efter matchen tänker på det som du har gjort bra, eftersom det håller dig kvar på vägen mot målet genom alla svårigheter.

Tappa inte modet på grund av misstag (dåliga passningar, dåliga dragningar, dåliga val, dåliga mål).

Lär av dina misstag och bakslag, låt dom sedan försvinna så att du blir en bättre och smartare spelare nästa gång.

Det finns nog av negativa människor som vill slå ner dig mentalt. Sälla dig inte till dem!


Att vara positiv mot sina lagkamrater betyder att ni uppmuntrar och stöttar varandra, och talar om de bra saker laget har gjort och allt bra laget kan göra.

Det betyder att du pratar med lagkamraterna om positiva saker de sagt eller gjort, sådant som du beundrade eller uppskattade (”bra dragning”, ”bra försök”, "bra förslag”).

Det betyder också att du delar med dig av kunskaper, erfarenheter och åsikter om hur laget kan fortsätta att utvecklas.


Detta är en etapp på resan mot målet, inte det slutgiltiga målet.

Om du blir negativ mot dig själv, är det ofta för att du har förlorat perspektivet.

När andra blir negativa mot dig, är det därför att de förlorat tålamodet och perspektivet.

De glömmer att varje resa mot framgång är fylld av bakslag, som man lär sig och utvecklas av.

De stirrar sig blinda på resans slut (slutresultatet) och inte så mycket på själva resan.

De fokuserar på de negativa resultaten och förbiser många positiva saker på vägen.

De förlorar blicken för hur viktiga de små stegen är.

Men du får inte själv hamna i den fällan, eftersom de små positiva stegen är de som för dig vidare mot ditt slutliga mål. Du måste finna glädje, styra och utveckla dem.



Texten kommer enligt uppgift från en bok som heter ”Upptäck din förmåga”. Tyvärr vet jag inte mer än så. Har du mer information, författarens namn kanske? Skriv en kommentar!


bottom of page