top of page

Paulo Coelho - Alkemisten

Uppdaterat: 22 mars 2018


Paulo Coelho är författaren som med sin livsfilosofi har inspirerat läsare världen över att våga följa sin inre kompass. Många av hans böcker handlar om människor som  trots att de möter svårigheter längs vägen fortsätter att kämpa för sina drömmar.


Citaten nedan kommer alla från Paulo Coelhos mest framgångsrika bok Alkemisten. Nöjd dig inte med enbart de här citaten, hela boken är en fantastisk inspirationskälla som borde finnas i varje hem!


Läs mer om Paulo Coelho på wikipedia eller på hans websida.


Var och en har sitt sätt att komma till insikt om saker och ting, sade han till sig själv. Hans sätt är inte mitt och mitt sätt är inte hans. Men vi försöker båda finna vårt levnadsöde, och det respekterar jag honom för.


Det är möjligheten att förverkliga en dröm som gör livet spännande.


När du vill någonting verkar hela universum för att du ska kunna uppnå det.


I den tidigaste ungdomen vet alla människor vilket som är deras levnadsöde. I det skedet av livet är allting tydligt, allting är möjligt, och människor är inte rädda för att drömma om och önska allt det där som de skulle vilja se hända i deras liv. Men medan åren går börjar mystiska krafter att försöka bevisa för dem att det är omöjligt att förverkliga sitt levnadsöde. 


Han insåg plötsligt att han kunde välja att betrakta världen antingen som en stackars pojke som hade blivit offer för en tjuv eller också som en äventyrare som sökte en skatt. Jag är en äventyrare som söker en skatt, tänkte han innan han utmattad föll i sömn. 


Ät när det är tid att äta. Och vandra vidare när det är tid att vandra vidare. 


Men kom ihåg att ditt hjärta vill leda dig till din skatt. Och att du måste finna den här skatten för att allt det du har lärt dig på vägen ska ha någon mening.


"Visa mig var det finns liv i öknen", sade alkemisten. "Bara den som kan upptäcka liv kan också finna en skatt." 


Man älskar därför att man älskar. Det finns inga särskilda skäl till att man gör det.


"Vad gjorde de andra alkemisterna för fel när de försökte göra guld och inte lyckades?"

"De sökte enbart guldet", svarade ledsagaren. "De ville finna skatten i sitt levnadsöde utan att egentligen leva själva ödet." 


När vi har en stor skatt mitt framför ögonen är det sällan vi upptäcker den. Och det beror på att vi människor inte tror på skatter. 


Ögonen visar själens styrka.


"Låt dig inte gripas av förtvivlan", sade alkemisten med en märkligt mild röst. "Förtvivlan hindrar dig från att tala med ditt hjärta." 


Det enda som kan göra drömmen omöjlig är rädslan för att misslyckas.


För det mesta gör döden människor mer mottagliga för livet.


Det som händer en gång händer aldrig igen. Men det som händer två gånger händer alldeles säkert en tredje gång. 


Och ingen gärning är fullbordad förrän dess syfte har uppnåtts.


1 Comment


Lilianne Mardon
Lilianne Mardon
Oct 18, 2021

"Låt dig inte gripas av förtvivlan", sade alkemisten


Vilken sida?

Like
bottom of page