top of page

Rektorns tal på Alla hjärtans dag

Uppdaterat: 8 juni 2018"Idag är det alla hjärtans dag, och då brukar många ge varandra kort eller godis och nästan alltid i form av ett hjärta. Hjärtat är inte bara det som håller oss vid liv – vi använder det som en symbol också. Att det är en symbol betyder att när vi pratar om hjärtat kan vi mena så mycket mer än bara den där muskeln som pumpar runt blodet i våra kroppar och som vi kan känna slå i bröstet.

Hjärta betyder också kärlek, känslor, vänskap.

Vi kan säga till någon: Jag ger dig mitt hjärta – och mena att du får all min kärlek, och jag litar på att du tar hand om den. Ens hjärta kan vara fyllt av något, och då menar vi att vi har starka känslor, att vi verkligen bryr oss om någon eller något.

Ett hjärta kan vara tomt, och då menar vi att vi inte har några känslor alls – eller åtminstone inte några bra känslor.

En människa kan ha ett stort hjärta, och då menar vi att den personen har rum för alla människor, bryr sig om alla människor och tänker på allas bästa.

En annan kan ha ett hjärta av sten, och då menar vi att den inte bryr sig om andra människors känslor. Att den inte låter sig påverkas av andras eller sina egna känslor.

En person kan stänga sitt hjärta, och då menar vi att den inte släpper in någon i sina känslor, att den inte välkomnar någon in.

Den som öppnar sitt hjärta kan både släppa ut allt som den bär på inom sig och släppa in andra människor i sitt liv.

För att vi ska kunna bli vänner måste vi öppna våra hjärtan och våga lita på att andra göra samma sak och är snälla mot oss.

Stänger vi våra hjärtan blir vi utan vänner.

”Du bor i mitt hjärta” betyder ”Jag har dig med mig, i mina tankar och känslor, vart jag än går, alltid”

Uttrycket ”finns det hjärterum finns det stjärterum!” är ett bra uttryck.

Det betyder att om vi verkligen vill, kan vi få plats för alla – oavsett hur trångt det är.

Och det vill jag att vi alla tänker på när det kommer nya människor till vår skola, till vår kommun, till vårt land: Det är med storleken på våra hjärtan vi bestämmer om det finns plats eller inte!"


(Göran Westling som höll talet är rektor på Parkhemsskolan i Tullinge. Skolan avslutade sin vänskapsvecka på Alla hjärtans dag med storsamling i idrottshallen. Mycket sång, diktläsning och dans blev det - och rektorn höll tal till alla 6-12-åringar.)

Comments


bottom of page