top of page

Sätt samman ditt eget supportteam!


Idag lämnar jag över ordet till en konsultkollega som har en smart metod för att få input och stöttning från en grupp av kloka och kreativa människor - trots att hon precis som jag egentligen arbetar ensam i sitt företag. Jag blev så inspirerad av hennes metod att jag bad henne beskriva hur hon gjorde, för att kunna dela med mig här på Metodbanken. Här kommer Mys beskrivning av hennes eget Team My:


”I snart 14 år har jag varit egenföretagare. Oftast rullar det på bra, men då och då uppstår situationer där jag tycker att det är svårt att välja riktning eller fokus. Jag har dessutom ganska många gånger i mitt liv upplevt att andra ser potential i mig eller saker jag borde göra som jag inte själv har tänkt på eller upptäckt. Att andra till och med tänker större om mig än vad jag gör själv. Därför har jag satt ihop ett eget Team.

Teamet råkar bestå av bara tjejer - sju stycken - och jag kallar dem Team My. Där ingår min syster, som jag dessutom har jobbat mycket med, min svägerska som är kreativ och som står mig nära, en jobbarkompis som jag varit nära kollega med under 5 år, en tjej som varit min leverantör i olika eventsammanhang under mer än 10 år, en vän som jag har föreläst och samarbetat mycket med, en tjej som jag jobbat med helt kort vid två tillfällen och som jag därmed inte känner lika väl som de andra, och till sist en före detta granne som jobbar i en helt annan bransch och ofta kommer med kloka och oväntade inlägg.

Att jag har valt just dessa människor är för att jag litar helt på dem. Jag beundrar dem och det de själva åstadkommit och jag har satt ihop gruppen för att de sinsemellan ska vara ganska olika. De känner mig på olika sätt, olika mycket och har sett olika svagheter och styrkor i mig.

När jag hamnar i en situation där jag känner att jag behöver råd så sammankallar jag dem. Vi ses alltså inte med någon särskild regelbundenhet, utan när jag har något jag vill ha input på. Sällan kan alla sju komma, men oftast kommer fyra, fem stycken. Jag bjuder gruppen på god mat och dryck på mitt kontor. Vi börjar alltid med en runda för att uppdatera oss om det var länge sen vi sågs. Jag brukar alltid börja med att presentera varje person och berätta varför jag högaktar just henne. Sedan får varje person brodera ut mer i detalj vad hon jobbar med så att allt blir precis rätt. Sedan har jag förberett en Powerpointpresentation för att säkerställa den proffsiga tonen och att vi håller tråden, så att vi inte far iväg i olika resonemang. Ofta börjar jag med en summering av vad som har hänt sedan vi sågs senast, sedan lägger jag fram mina frågeställningar och sedan bryter vilda diskussioner ut!

Ofta tycker Teamet annorlunda än vad jag har trott att de ska göra. Ofta är de rörande överens och jag får slåss för mina idéer. De ger mig alltid en massa nyttig input som får mig att tänka i nya banor. Ofta följer jag deras råd, men inte alltid. Om jag väljer att gå emot deras tankar så gör jag det alltid efter att ha tänkt till ännu en vända och justerat planen med deras kloka tankar i åtanke.

Till en början så funderade jag på om jag skulle ge dem en present som tack för hjälpen efter varje träff. Men min erfarenhet nu är att en bjussig midddag räcker långt. De har också insett att eftersom det är så många i teamet så är det inga problem att tacka nej om man inte hinner eller har lust att vara med vid något tillfälle.

Om du blir sugen på att sätta ihop ett eget team så är mina råd att: - Vara MYCKET tydlig med agendan och vad du vill ha hjälp med (annars lär det bli en glad och snackig kväll med ett gäng härliga människor och du är lika rådvill som innan). - Att faktiskt vara lite formell med agendan och tidsåtgången, så att ni säkert hinner i mål med det du vill ha hjälp med. När ni är klara är det ju mysigt att sitta kvar och snacka för dem som har tid. - Var inte rädd för att fråga människor du inte känner så bra men beundrar eller gillar, alla som jag har frågat har blivit oerhört smickrade och glada över frågan. - Var inte rädd för att någon ska tacka nej, ett nej dödar dig inte! Det är bara att fråga vidare tills du har fått ihop ditt Team. - Det är ganska bra att ha ett lite större gäng som kan komma och gå. Folk blir sjuka eller får förhinder, men se till att ni aldrig är färre än tre. En poäng med teamet är ju att det ska uppstå en kreativ diskussion mellan Teammedlemmarna. - Var tydlig: Det här datumet kör vi, välkomna de som kan! Annars kommer du att sitta i slå i almanackor i evigheter för att hitta ett datum som alla kan, och du kommer aldrig få till något möte… - Var tydlig med att ersättningen är middag samt ett trevligt sällskap, så att det inte blir några missförstånd och det kommer in fakturor från vännerna veckan efter... - Du behöver inte från början gå ut med någon plan för hur ofta ni ska ses (eller om ni alls ska ses igen), testa en gång och funkar det bra kan du upprepa. - Om du inte är säker på att teammedlemmarna kommer att funka ihop så kan du från början säga att du kommer bjuda in lite olika människor till olika träffar. Då har du inte målat in dig i ett hörn med en grupp som inte fungerar ihop.

Till sist: Människor ÄLSKAR att få säga åt andra vad de ska göra. Extra mycket om de själva slipper utföra något utan bara får uttala sig och sedan åka hem. Min erfarenhet är att de flesta blir väldigt smickrade om man säger; jag skulle vilja ha dina råd om hur jag ska göra i några frågor.

Om du vågar fråga och vara lite sårbar så har du ALLT att vinna!”'


Jag säger TACK My Gross för att du så generöst delar med dig av ditt framgångsrecept med Team My!


Blir du nyfiken på My så hittar du henne på mygross.se och Facebooksidan GROSS Säljande Attityder.

Комментарии


bottom of page