top of page

Skapa ett system för att samla positiva händelser

Uppdaterat: 8 juni 2018

I början av januari är det många som summerar året som gått och planerar framåt. Hur vill du att det kommande året ska bli?

Oavsett hur dina önskningar och drömmar ser ut så vill du nog - när du om ett år summerar resultatet - se bakåt och vara nöjd. Ibland kan det vara svårt. Vi har en tendens att fokusera på och älta misslyckanden och glömma de många positiva händelserna. En orsak till det finns i hur vårt minne fungerar, men det är inget skäl till att inte försöka!


En metod för detta är att aktivt dokumentera och samla på de positiva händelserna. Det kan du göra på olika sätt. Jag har i flera år samlat all positiv feedback som kommit till mig via mail i en särskild mapp i min mailbox. Då kan jag lätt påminna mig om vad jag lyckats med, det är bara att gå in och läsa när jag vill. För att få med även muntlig feedback kan man själv skriva ner det i ett mail som man skickar till sig själv. Men det finns ju även andra händelser som är intäkter på det positiva kontot! Till exempel när jag lyckats med något jag föresatt mig, en rolig upplevelse jag varit med om, en vändpunkt i livet, ett beslut som gav utdelning mm. Ett av mina nyårslöften är att bli bättre på att dokumentera och minnas även dessa händelser, och nu funderar jag över vilket sätt som blir enklast och roligast...


Jag kan:

  • Skriva ner händelserna i ett dokument som jag sparar digitalt. Då kommer jag åt det oavsett var jag befinner mig bara jag har tillgång till mobil eller dator.

  • Skriva ner de positiva händelserna på lappar och samla dem i en glasburk. Då kan jag rent visuellt se hur burken successivt fylls på med positiva saker.

  • Använda bilder för att minnas, fotografera och skärmdumpa på datorn mm och skapa ett bildarkiv med positiva händelser!

  • Skriva lappar som jag stoppar i en spargris - för att spara genomgången av de positiva händelserna till en årlig summering. Kanske göra det till en liten ceremoni då spargrisen krossas?

  • Göra det här för mig själv eller involvera familjemedlemmar, vänner, kollegor...


Hmm… För min del blir det ett digitalt arkiv, med en blandning av text och bilder, det passar mig bäst. Jag ser redan fram emot att summera 2014 och njuta av allt det positiva som kommer att hända! När jag ändå är igång kommer jag också att göra en Framgångrapport. Jag är övertygad om att det finns kraft och energi att hämta genom att aktivt uppmärksamma det man lyckas med, fira framgången och leta efter framgångsfaktorer. Så klart lär vi oss också av våra misslyckanden, men minnet behöver inte någon extra hjälp för att komma ihåg dessa händelser. Här kan du  läsa mer om hur våra överlevnadsmekanismer styr vad vi minns.


Bild: Brita Hahne på företaget Smpl samlar sina positiva händelser på ett och samma ställe.


Kommentare


bottom of page