top of page

Snabbskrivning

Uppdaterat: 11 juni 2018

Från huvudsidan.se lånar jag metoden "Snabbskrivning". Det är en metod man kan använda för att träna sin hjärna, för att bli mer kreativ och tänka utan för boxen! Varför inte köra ett pass "snabbskrivning" när det går trögt på jobbet, när det känns som om du aldrig ska bli klar med den där rapporten eller när tentapluggandet står dig upp i halsen...

"Snabbskrivning" innebär att skriva en text eller berättelse på kort tid - som ett sätt att komma runt sin inre censur. Tidspressen gör att du kommer runt dina höga krav och släpper loss kreativiteten.


Tidspressen gör att du kommer runt dina höga krav och släpper loss kreativiteten.


Gör så här:

Bestäm en kort tid, till exempel två minuter, sätt klockan och börja skriv! Målet är att hinna skriva så många ord som möjligt. Vad berättelsen handlar om är inte det viktiga. Du kan börja med "Det var en gång..." Skriv hela tiden det första som dyker upp i huvudet utan att oroa dig för hur berättelsen eller meningen ska avslutas.


Metoden går att använda individuellt men kan också passa bra som en "energizer" i en grupp, exempelvis på en kurs. Övningen kan ju lanseras lite som en tävling. Flest ord på två minuter vinner! Om du vill och det verkar vara en bra idé för just den grupp du jobbar med kan deltagarna som steg två få läsa upp sina berättelser för varandra. Detta steg kan med fördel inte avslöjas i inledningen, gör ni det kan prestationskraven öka och motverka övningens syfte.

Ofta blir de här små berättelserna mer fantasifulla och intressanta än något någon hade kunnat tänka ut med obegränsad tid på sig!

Comments


bottom of page