top of page

Antingen eller!

Uppdaterat: 11 juni 2018


Den här metoden kan användas som en "lära-känna-övning" under en längre träff exempelvis konferens eller kurs. Kan passa i början, precis före lunchavbrott, eller som energizer under dagen. Ger snabbt energi i rummet eftersom alla aktiveras och ger ofta många skratt - beroende på innehållet förstås! Det är också en bra metod för att ta upp olika attityder och värderingar inom något tema. I så fall anpassas innehållet till detta. Metoden kan då användas som "en starter" på temat, och följas upp med exempelvis ett grupparbete eller dialog i grupper utifrån några bestämda frågor.


Så här går det till:

Deltagarna står i en lång kö med näsorna riktade mot ledaren. Ledaren läser upp antingen-eller-påståenden och deltagarna måste välja ett av alternativen, även om det ibland handlar om två dåliga. Deltagarna visar vad de väljer genom att ta ett kliv åt höger för det första alternativet eller ett kliv åt vänster för det andra. Det ena eller det andra, det går inte att stå i mitten och välja båda två! 

Tips: Berätta innan att de inte behöver motivera sitt val efter övningen (om exempelvis temat är lite känsligt på något sätt.)


Antingen- eller-påståendena kan förstås varieras, du fyller dem med det ämne som är lämpligt. Det kan vara roligt om de är "up to date" och att de följer säsongen. Att de till exempel handlar om nya företelser i samhället och de senaste nyheterna,


Exempel på antingen-eller-påståenden:

Den bästa sensommarfesten är förstås.... kräftskivan - surströmmingsskivan

Om jag måste välja firar jag helst.... födelsedag - julafton

Jag skulle helst.... tatuera mig - pierca mig

Om jag inte bodde i Sverige skulle jag helst bo i.... Danmark - USA

Om jag inte jobbade med det jag gör idag skulle jag.... starta egen städfirma - jobba på Willys

Jag vill helst bli uppvaktad med.... rosor och en specialskriven kärlekssång - bli bjuden på middag på en fin restaurang

Om jag var tv-programledare skulle det vara för.... Allsång på Skansen - Fångarna på fortet

Jag går hellre på... bio än på teater

Om jag fick välja skulle jag hellre... få högre lön - kortare arbetstid

Människan är i grunden... god - ond

I framtiden vill jag helst bo i en trång liten lägenhet i innerstan - i ett hus på landet med egna höns

コメント


bottom of page