top of page

Balansera dina energikällor och energitjuvar

Uppdaterat: 11 juni 2018

Det finns en bok, Själaväktarna, skriven av Ma Oftedal, som handlar om att få balans i livet. Inspirerad av Viktväktarnas gamla metod att räkna gula, gröna och röda prickar beskriver Ma en metod där vi genom positiv tankekraft och olika planeringsverktyg kan skaffa oss det liv vi vill ha och få balans i tillvaron mellan det som ger och tar energi.


Gröna prickar är det du gör som ger dig glädje, det som tillför energi och positiva tankar. Gula prickar är neutrala vad gäller energin, men behöver genomföras i vardagen (handla, städa..) Röda prickar står för tråkigheter, sorg och obehagligheter, energitjuvarna, de aktiviteter som dränerar dig på energi.


Tanken är att du för dagbok över vad du gör för att få en överblick över din energistatus. De röda prickarna får inte väga över. Om de gör det kommer du på sikt att dräneras på energi. Har du haft för många röda prickar - fyll på med gröna!

Det gäller att se till att livet balanseras med lagom många prickar av varje färg. Gula prickar som inte genomförs blir ju så småningom röda...

Så för balansens skull - fyll livet med grönt så att du väger upp de röda som faktiskt pluppar upp då och då, vare sig vi vill eller inte. Och de gula prickarna i våra liv behövs - men se till att tillvaron inte bara fylls med det gula!


Även om jag inte sätter mig ner och för energidagbok så är det här sättet att tänka en inspiration för mig när jag reflekterar över vad jag gör och hur jag mår. Jag gör en mental utvärdering ibland och förstår mina egna känslor och energinivå på ett bättre sätt. Har jag gjort för stora uttag på energikontot blir det tydligt att jag måste fylla på med grönt för att orka med!


Energitjuvar och energikällor kan ju se olika ut från person till person så börja med att fundera kring vad som ger DIG energi? Vad är "grönt" i DITT liv? Identifiera dina "gröna prickar" och gör mer av dom!

Comments


bottom of page