top of page

Tänk dig att du är ute och rider på en stor elefant

Uppdaterat: 22 mars 2018

Tänk dig att du är ute och rider på en stor elefant. Du styr elefanten med tömmarna och ni tar er fram sakta men säkert. Men ridturen går bara bra så länge ni följer den väg som elefanten är van att gå. När du försöker styra elefanten att ta en ny väg blir det betydligt svårare. Om du som ryttare är riktigt bestämd kanske elefanten kan förmås att ta några steg i en ny riktning, men elefanten är stark, och snart är ni tillbaka på den gamla vanliga vägen.



Bilden från en nationalpark i Guwahati, Assam, i nordöstra Indien. Fotograf: Olivia Linderoth

Läs mer om Olivia på www.oliviasresa.spotlife.se


Det här är en bild av hur vi fungerar som människor. Logiskt vet vi vad vi bör göra för att nå våra mål, men det är såå svårt att förmå sig att ändra beteende…


Elefanten är en symbol för människans emotionella och instinktiva sida. Vi tror att det är ryttaren (logiken) som kontrollerar elefanten, men så är det oftast inte. I princip är det "elefanten" som bestämmer vart vi ska gå och styr våra beslut. "Ryttaren" kan göra finjusteringar och hittar på en bra förklaring till elefantens beteende…


Både "ryttaren" och "elefanten" har styrkor och svagheter. "Elefanten" är oberäknelig och lat, och letar ofta efter snabb utdelning. Alla känslor finns i "elefanten": kärlek, medkänsla, sympati och lojalitet. "Elefanten" är den som står för energi och drivkraft, den är här och nu. Den här styrkan är spegelbilden av "ryttarens" största svagheter: att överanalysera och fokusera på problem. Men "ryttaren" ser målet och är expert på att planera och kan tänka långsiktigt.

Om "elefanten" vägrar trampa i rätt riktning fungerar det inte att rycka i tyglarna. Om "ryttaren" och "elefanten" inte är eniga om riktningen, så vinner alltid sex ton "elefant". "Elefanten" har en enorm kraft men distraheras lätt av allt som dyker upp längs vägen. Om inte "elefanten" kan motiveras kommer "ryttaren" aldrig att orka styra "elefanten" någon längre sträcka. Man orkar inte göra en stor förändring enbart genom självkontroll, förr eller senare tappar man den. Så för att komma dit vi vill, måste vi se till att "ryttaren" och "elefanten" är överens och samarbetar...


Hur gör man det?


"Ryttaren" måste vägledas för att inte överanalysera och leda "elefanten" i cirklar. Det som ser ut som motstånd, kan ofta handla om brist på tydlighet... Formulera och måla upp ett tydligt mål, fundera på vad som fungerat tidigare, ta fram framgångsfaktorer. Vi måste förstå vad och varför vi ska förändra och hur vi ska göra det.

"Elefanten" måste övertygas med känslor för att gå i rätt riktning, den motiveras inte av logik. Försök att hitta ett sätt att aktivera rätt känslor i "elefanten" - lust, medkänsla, envishet, lojalitet, ilska? Man måste KÄNNA behovet av förändring. Tänk på hur deltagarna i tv-programmet “Du är vad du äter” motiveras att ändra sina matvanor genom att man lassar upp en veckas matintag på ett stort bord, detta inslag i programmet rör alltid upp känslor.


Skapa rätt förutsättningar för förändringen! "Elefanten" (vi) går oftast den enklaste vägen, så ett tips är att göra den rätta vägen till den enklaste vägen att gå. Det blir lättare att genomföra en förändring om vi börjar att röja mark och se över vår situation och vår omgivning. Ge dig själv, ditt team eller din organisation rätt förutsättningar för att lyckas!


Inlägget är inspirerat av boken ”Switch – how to change things when change is hard” av Chip och Dan Heath, som i sin tur fått analogin av elefanten och ryttaren från socialpsykologen Jonathan Haidt.



bottom of page